Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:04 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Informal de Mediu al Uniunii Europene - 17.04.2009

ro

17 Apr, 2009 16:40 1115 Marime text

16.04.2009
COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Informal de Mediu al Uniunii Europene
Praga, 14-15 aprilie 2009

 În perioada 14-15 aprilie 2009, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a participat la reuniunea informală a miniştrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene, care s-a desfăşurat la Praga, în Republica Cehă.
 Consiliul este principalul organism de decizie al Uniunii Europene şi are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabilă, armonioasă şi echilibrată a activităţilor economice şi sociale, cu respectarea legislaţiei şi a standardelor pentru protecţia mediului.
 Tema principală a acestei reuniuni s-a concentrat pe două subiecte relaţionate cu problematica schimbărilor climatice.
 În prima sesiune au fost discutate măsurile de adaptare la efectele schimbărilor climatice, punându-se accent pe acţiunile necesare atât la nivel european, cât şi la cele care trebuie întreprinse în context internaţional.
 În acest context, în ceea ce priveşte măsurile de adaptare la efectele schimbărilor climatice, România susţine ca direcţiile principale de acţiune în acest domeniu, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice, să fie complementare şi să se desfăşoare prin politici coerente şi convergente.
 La nivel naţional, România a început deja pregătirea şi implementarea unor acţiuni concrete în domeniul adaptării la efectele schimbărilor climatice. Primul pas în acest domeniu s-a materializat prin „Ghidul privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, adoptat la sfârşitul anului trecut. Pe viitor, ţinând seama de acest ghid şi cu ajutorul tuturor autorităţilor responsabile, România îşi propune să meargă mai departe, prin elaborarea unui Plan Naţional de adaptare la efectele schimbărilor climatice.
Cea de-a doua sesiune a fost dedicată analizei stadiului negocierilor internaţionale în domeniul schimbărilor climatice, pentru stabilirea unui acord post-2012. În acest context, pe agenda reuniunii Consiliului Informal de Mediu s-a aflat dezbaterea acţiunilor pentru pregătirea celei de-a 15-a Conferinţe a Părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor  Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC), care va avea loc la Copenhaga, în perioada 7-18 decembrie 2009.
 În ceea ce priveşte stadiul negocierilor internaţionale în domeniul schimbărilor climatice, România susţine angajamentul şi rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în acest domeniu, şi dezideratul acesteia referitor la convenirea în decembrie 2009, la Copenhaga, a unui nou acord global şi cuprinzător, în baza programului de lucru pentru 2009, adoptat la Conferinţa de la Poznan.
 România consideră importantă implicarea tuturor ţărilor în realizarea de acţiuni ambiţioase în domeniu, în concordanţă cu principiul „responsabilităţi comune, dar diferenţiate”, şi cu circumstanţele naţionale. În acelaşi timp, România, în calitatea sa de Stat Membru UE, susţine implementarea pachetului legislativ al Uniunii Europene „energie – schimbări climatice”, convenit în decembrie 2008, care constituie cadrul legal pentru ca UE să-şi îndeplinească până în 2020 angajamentul independent de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% faţă de nivelul din 1990, cu posibilitatea de a extinde ţinta de reducere la 30%, în condiţiile în care celelalte ţări dezvoltate îşi asumă ţinte comparabile de reducere a emisiilor.
 România recunoaşte, în acelaşi timp, importanţa crucială a unui sprijin financiar adecvat, predictibil şi oportun pentru implementarea viitorului acord de la Copenhaga şi este gata să participe la acest proces, cu condiţia ca această participare să fie guvernată de principiile eficienţei, echităţii, transparenţei, responsabilităţii, coerenţei şi predictibilităţii.
 România consideră că negocierile din 2009 privind generarea sprijinului financiar ar trebui să pună accentul pe determinarea nivelului general de sprijin oferit de fiecare stat, în funcţie de o scară bazată pe nivelul de dezvoltare a ţărilor (PIB/cap locuitor).

Direcţia Comunicare şi Organizare a Ministerului Mediului

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii