Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Costurile pentru pierderea biodiversitatii sunt estimate la 7% din PIB

ro

20 May, 2010 15:19 947 Marime text

19.05.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Costurile pentru pierderea biodiversităţii sunt estimate la 7% din PIB
Această cifră reiese din Strategia Naţională şi a Planul de Acţiune pentru Biodiversitate

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a organizat miercuri, 19 mai 2010, în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), o conferinţă în cadrul căreia a fost prezentată Strategia Naţională şi Planul de Acţiune pentru Biodiversitate. Această strategie a fost realizată în cadrul proiectului  „Suport pentru Conformarea Strategiei Naţionale şi a Planului de Acţiune pentru Biodiversitate (NBSAP) cu Convenţia privind Diversitatea Biologică (CBD) şi realizarea Mecanismului de Informare (CHM)”, finanţat de Fondul Global de Mediu (Global Environment Facility - GEF) prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – PNUD şi implementat de Universitatea Ecologică Bucureşti (UEB).
La conferinţă au fost prezenţi László Borbély - Ministrul Mediului şi Pădurilor, Yesim Oruc - Reprezentant Rezident PNUD în România, Vladimir Rojanschi – Prorector UEB, precum şi alţi reprezentanţi ai MMP, PNUD şi UEB.
Vorbind despre această strategie, ministrul László Borbély a precizat că “guvernele şi statele care nu au o strategie pe termen mediu şi lung ar trebui să-şi schimbe atitudinea şi să privească înainte pe 15-20 de ani”, adăugând că “se discută la un nivel tot mai înalt, chiar şi săptămâna trecută la ONU, despre corelarea biodiversităţii cu dezvoltarea durabilă”.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat că este nevoie să facem mai mult pentru mediu. „Strategia se află acum în curs de avizare internă şi va fi aprobată prin hotărâre de guvern. Această strategie are şi un plan de acţiuni, iar costurile estimate pentru conservarea biodiversităţii se ridică la peste un miliard de euro pentru perioada 2010 – 2020. Poate părea o sumă foarte mare, însă ne-ar costa mult mai mult pierderea biodiversităţii. Aceste pierderi sunt estimate la 7% din PIB. Sunt cifre care ar trebui să ne dea foarte mult de gândit”, a declarat László Borbély. 
Yesim Oruc - Reprezentant Rezident PNUD în România a  declarat: “În România, Ministerul Mediului şi Pădurilor împreună cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare conlucrează în două domenii de cea mai mare importanţă: primul domeniu este activitatea noastră privind ariile protejate, inclusiv cea mai recentă iniţiativă privind Sistemul de Arii Protejaze din Carpaţi. În cadrul acesteia munca noastră este legată de aranjamentele legale şi instituţionale care dau sensul financiar şi economic pentru instituţiile a căror sarcină este protejarea  unor asemena arii şi este legată şi de oamenii care depind de aceste arii pentru veniturile şi mijloacele lor de trai. Al doilea domeniu în care lucrăm este menit să asigure integrarea protecţiei biodiversităţii în procesele de planificare, dezvoltare şi producţie locală pentru protejarea funcţiilor esenţiale ale ecosistemelor care susţin bunăstarea umană. Mecanismul de Schimb de Informaţii pe care îl lansăm astăzi este produsul acestei cooperări cu Ministerul Mediului şi Pădurilor şi, în special, al proiectului nostru comun de elaborare a Strategiei Naţionale şi Planului de Acţiune pentru Biodiversitate a României”.
La rândul său, prorectorul Universităţii Ecologice Bucureşti, Vladimir Rojanschi a adăugat că “biodiversitatea trebuie să constituie un obiectiv important nu numai al ministerului ci şi al întregii naţiuni pentru următorii 10 ani cel puţin. Piesele de rezistenţă ale proiectului sunt planul de acţiune şi planul de implementare. Vor fi organizate la nivel naţional peste 180 de acţiuni, ele subliniind ceea ce fiecare, minister sau autoritate locală, trebuie să facă în domeniul biodiversităţii. Aceste acţiuni sunt eşalonate pe 10-20 de ani. Această strategie este perfectibilă,  fiind necesară o reevaluare o dată la 3-4 ani pentru a aduce eventuale îmbunătăţiri. Proiectul ne invită să fim permanent în concordanţă cu cerinţele naturii şi nu trebuie să depăşim capacitatea de suport a eco-sistemelor”. 
În cadrul evenimentului, a fost lansat şi Mecanismul de Schimb de Informaţii (Clearing-House Mechanism – CHM) privind biodiversitatea, un instrument modern de promovare a cooperării tehnice şi ştiinţifice la nivel naţional în domeniul conservării biodiversităţii. Respectând cele mai moderne standarde web în termeni de accesibilitate la date şi informaţii, portalul CHM România este gândit să fie un prim punct de contact pentru publicul larg cu tematica biodiversităţii.
Prin acest eveniment, Ministerul Mediului şi Pădurilor, în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Universitatea Ecologică Bucureşti, a marcat Ziua Internaţională a Biodiversităţii care se sărbătoreşte în data de 22 mai. În fiecare an, în 22 mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice pentru a marca ziua în care a fost adoptat textul Convenţiei pentru Diversitate Biologică, la Nairobi, în Kenya, în 22 mai 1992.
           
Direcţia de Comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii