Delta Dunării are două noi rezervaţii ştiinţifice
Delta Dunării are două noi rezervaţii ştiinţificePrin aceasta Hotărâre se aprobă instituirea regimului de arie naturală protejată şi încadrarea în categoria rezervaţiilor ştiinţifice pentru două zone din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, respectiv Insulele Prundu cu Păsări şi Insula Ceaplace.
Administrarea rezervaţiilor ştiinţifice Insulele Prundu cu Păsări şi Insula Ceaplace este asigurată de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Rezervaţia ştiinţifică Insula Ceaplace va avea o suprafaţa totală, incluzând luciu de apă, de 117 ha, iar suprafaţa aproximativă a insulei este de 0.6 ha. Aria include insula Ceaplace, respectiv o suprafaţă înconjurătoare a acesteia constând din luciul de apă a lacului Sinoie, până la o distanţă de aproximativ 1km de centrul ariei. Insula este situată în partea de nord a lacului Sinoie şi reprezintă una dintre cele 3 locaţii din România care găzduiesc colonii de pelicani creţi.
Rezervaţia ştiinţifică Insulele Prundu cu Păsări are o suprafaţa totală, incluzând luciu de apă, de 187 ha, iar suprafaţa aproximativă a insulelor este de 1.4 ha. Aria include cele 2 insule, respectiv o suprafaţă înconjurătoare a acestora, constând din luciul de apă a lacului Sinoie, până la o distanţă de aproximativ 1km de centrul ariei. Cele doua mici insule sunt situate în partea de sud-vest a lacului Sinoie, aproape de mal. Insulele Prundul cu Păsări găzduiesc o colonie mixtă de păsări dintre care de importanţă majoră menţionăm lopătarul (Platalea leucorodia). De asemenea, locaţia este de importanţă majoră pentru pelicanul creţ (Pelecanus crispus), până în prezent fiind întregistrate mai multe tentative de cuibărit ale acestei specii. Insulele sunt un important loc de popas şi pentru pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), respectiv şi pentru alte specii (în special păsări acvatice) cu statut de conservare nefavorabil.
Direcţia de Comunicare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp