Elena Udrea a semnat Ordinul de Ministru pentru modificarea Ghidului de Finantare Casa Verde
Elena Udrea a semnat Ordinul de Ministru pentru modificarea Ghidului de Finantare Casa Verde
13.10.2009
COMUNICAT DE PRESĂ
Ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, a semnat astăzi, 13 octombrie 2009, Ordinul de Ministru pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 565/2009.
Ca noutate, sunt consideraţi eligibili operatorii economici, constituiţi potrivit Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu obiect principal de activitate ”Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare” conform CAEN - diviziunea 55, grupa 551, clasa 5510. De asemenea, unităţile administrativ-teritoriale sunt explicate după cum urmează: comune, oraşe/municipii şi judeţe, legal înfiinţate şi delimitate, administrate conform Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dar şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti.
Operatorii economici care vor să acceseze acest program trebuie să funcţioneze şi să aibă activitate economică de cel puţin 6 luni la data depunerii cererii de finanţare, să nu fie insolvabili, în stare de reorganizare judiciară sau faliment, în încetare de plăţi sau în stare de insolvenţă, să nu aibă suspendate activităţile economice, să aibă îndeplinite obligaţiile exigibile de plată a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor către bugetul de stat, bugetul local şi Fondul pentru mediu. De asemenea operatorii economici care doresc sa acceseze acest program trebuie să nu sponsorizeze activităţi cu efect negativ asupra mediului, să nu fie consideraţi ”Firmă în dificultate”, conform dispoziţiilor Instrucţiunilor Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea firmelor în dificultate (publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 244/2004), să deţină contribuţia proprie necesară implementării proiectului şi să se angajeze în vederea susţinerii acesteia. O alta condiţie este ca valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate operatorului economic pe o perioadă de 3 ani consecutivi, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în baza schemei de minimis aprobată prin dispoziţia preşedintelui Autorităţii nr. 243 din 8 octombrie 2009, să nu depăşească echivalentul în lei, la data depunerii cererii de finanţare, a 200.000 euro (100.000 euro în cazul operatorilor economici care activează şi în sectorul transporturilor).
Finanţarea Programului se realizează în continuare din Fondul pentru Mediu, iar pentru proiectele depuse şi aprobate pentru anul 2009 este prevăzută suma de 310.000 mii lei, din care:
- 210.000 mii lei, pentru proiectele unităţilor administrativ-teritoriale
- 100.000 mii lei, pentru proiectele operatorilor economici.
În cazul unităţilor administrativ-teritoriale, finanţarea nerambursabilă se acordă în procent de până la 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului, iar în cazul operatorilor economici, finanţarea poate fi de până la 50%. În cadrul unei sesiuni de depunere, un solicitant poate depune cel mult două proiecte. Fiecare proiect poate viza mai multe amplasamente aflate în proprietatea, concesiunea sau administrarea solicitantului. Suma solicitată prin cererea de finanţare, reprezintă însumarea cheltuielilor eligibile pentru toate amplasamentele vizate prin proiect.
Până în luna octombrie 2009 s-au organizeat deja două sesiuni de depunere, urmând ca până la finele anului să se mai deruleze încă una destinată operatorilor economici.
Direcţia Comunicare şi Organizare a Ministerului Mediului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp