Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotararea pentru modificarea si completarea H.G. nr. 2406/2004 privind gestionarea vehiculelor uzate

ro

30 Dec, 2009 23:22 2064 Marime text

La propunerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în sedinţa de ieri, 29 decembrie 2009, Hotărârea pentru modificarea şi completarea H.G. nr. 2406/2004 privind gestionarea vehiculelor scoase din uz.

Acest act normativ completează cadrul legislativ din domeniul vehiculelor scoase din uz după cum urmează:

- producătorii sunt obligaţi să acopere costurile predării şi/sau preluării vehiculelor scoase din uz precum şi să conceapă, să construiască noi vehicule cu luarea în considerare a posibilităţilor de dezmembrare, reutilizare şi valorificare, în special prin reciclare, a componentelor şi materialelor acestora, în limita posibilităţilor tehnice.
 
- autorităţile române recunosc şi accepta certificatele de distrugere eliberate în alte State membre ale Uniunii Europene,
 
- operatorii economici care desfăşoară activităţi de tratare a vehiculelor scoase din uz sunt obligaţi să deţină autorizaţie de mediu.
 
- unităţile şi întreprinderile care efectuează operaţii de tratare sunt încurajate să introducă sisteme de management de mediu certificate.

În plus, în acest act normativ, sunt integrate prevederile Deciziei 2008/689/CE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE privind vehiculele scoase din uz, în scopul adaptării la progresul tehnic în ceea ce priveşte anumite materiale şi componente.

Obligativitatea producătorilor de a acoperi costurile predării şi/sau preluării vehiculelor scoase din uz precum şi de a concepe şi construi noi vehicule cu luarea în considerare a posibilităţilor de dezmembrare, reutilizare şi valorificare, în special prin reciclare, a componentelor şi materialelor acestora va conduce atât la micşorarea impactului negativ asupra mediului înconjurător cât şi la creşterea gradului de valorificare/reciclare a acestui flux de deşeuri, determinând o îmbunătăţire la nivelul calităţii serviciilor privind gestionarea vehiculelor scoase din uz.

Prin proiectul de hotărâre a Guvernului aprobat astăzi se asigură transpunerea corectă şi completă atât a Directivei 2000/53/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind vehiculele scoase din uz cât şi a Deciziei 2008/689/CE de modificare a anexei II la Directiva 2000/53/CE.

Directia Comunicare si Organizare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii