Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intâlniri de conştientizare cu pescarii

ro

18 Jul, 2013 16:48 1946 Marime text
Domnul Edward BRATFANOF, Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a fost prezent în data de 12.07.2013 la o şedinţă de dezbateri desfăşurată la sediul Consiliului Local Sulina. La această întrunire au participat şi Domnul Horia Teodorescu - Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Domnul Aurel Dimitriu - Primarul Oraşului Sulina şi membri ai Asociaţiilor de Pescari din Unitatea Administrativ Teritorială a Oraşului Sulina

Au fost discutate şi propuse soluţii la o serie de nemulţumiri ale pescarilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. S-a evidenţiat faptul că apariţia Legii nr. 216 din 02.07.2013 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.127/2010 pentru aprobarea unor măsuri destinate dezvoltării economico – sociale a zonei Delta Dunării vine în sprijinul populaţiei locale. Astfel, persoanele fizice cu domiciliul în localităţile din RBDD pot folosi pentru consumul familial şi alte unelte tradiţionale, fără plata vreunei taxe dar cu obligativitatea respectării legislaţiei privind pescuitul, după cum urmează: în perioada 2 martie - 29 noiembrie, cu unelte proprii, constând din maximum două lansete sau două undiţe şi două vintire, iar în perioada 30 noiembrie - 1 martie este permisă utilizarea a maximum două lansete sau două undiţe şi două vintire ori două setci, în baza unui permis nominal obţinut de către respectiva persoană fizică în condiţiile legii.

Utilizarea pentru pescuitul comercial a plaselor de pescuit de tip setci în perioada octombrie-martie a fost stabilită ca urmare a observaţiilor din teren ale agenţilor ecologi, a recomandărilor experţilor de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării şi este în concordanţă cu solicitările asociaţiilor de pescari.

INFORMARE DE PRESĂ

Deasemenea, urmare cererii domnului Guvernator de revizuire a OUG 127/2010, prin Legea 216/2013 a fost reglementat şi pescuitul scrumbiei pentru consum familial. Astfel, persoanele fizice din localităţile riverane Dunării, din perimetrul RBDD, au dreptul de a pescui scrumbie, cu maximum două setci, pentru maximum 10 zile în perioada Sărbătorilor Pascale, perioadă stabilită la propunerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi aprobată prin ordinul anual de prohibiţie, emis de ministrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi schimbărilor climatice, în condiţiile legii, în baza permisului nominal de pescuit familial.
O altă problemă ridicată a fost cea referitoare la angajarea unui zilier de către persoanele fizice autorizate (în speţă pescarii comerciali). Răspunsul a venit din partea Preşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea care a promis că va trimite o echipă din cadrul ITM Tulcea pentru discuţii cu pescarii.
Punctul de vedere al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este că autorizând şi alte persoane să desfăşoare activităţi de pescuit comercial în barcă va creşte numărul de pescari faţă de cel recomandat ca efort de pescuit pentru anul 2013. Conform Ordinului nr. 1318/2013 privind aprobarea măsurilor de reglementare a efortului de pescuit şi cotele de pescuit alocate pentru anul 2013, numărul de pescari recomandat este de 1448 iar al bărcilor este de 744.

Alt aspect important dezbătut a fost cel legat de pescuitul cu taliene marine, unelte de pescuit de tip capcană. Conform Ordinului nr. 449 din 8 iulie 2008, privind caracteristicile tehnice, condiţiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial şi metodele de pescuit comercial în apele maritime şi continentale, în Marea Neagră, talienele se montează la o distanţă de cel puţin 2 Mm (Mile marine) între ele, iar setcile se amplasează la o distanţă de cel puţin 1 Mm faţă de uneltele de pescuit tip talian. Pentru a se evita intersectarea accidentală a navelor şi ambarcaţiunilor cu uneltele de tip talian, se impune semnalizarea talienelor cu sisteme specializate instalate la capătul de larg al talianului, la o distanţă de 30 m de acesta.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării este administratorul resursei piscicole din domeniul public al statului potrivit prevederilor cuprinse în Legea nr. 82 / 1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" cu modificările şi completările ulterioare, la Art. 6, alin. (a^1).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii