László Borbély a fost prezent la cea de-a cincea ediţie a Simpozionului Naţional "Avem o Deltă. Cum procedăm?"
László Borbély a fost prezent la cea de-a cincea ediţie a Simpozionului Naţional "Avem o Deltă. Cum procedăm?"Ministrul Borbély a apreciat inițiativa organizării acestui simpozion, exprimându-și convingerea că astfel de acțiuni susțin eforturile autorităților de a proteja patrimoniul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Dezbaterile au vizat patru domenii majore de intervenție: resursele piscicole, aplicarea Regulamentului-cadru de urbanism, gestionarea deșeurilor și reconstrucția ecologică a amenajărilor agricole și piscicole.
„Renaturarea amenajărilor agricole și piscicole din Rezervația Biosferei Delta Dunării constituie o prioritate pentru Ministerul Mediului și Pădurilor. De altfel, în 2012 România va găzdui cea de-a 11-a reuniune a Conferinței Părților la Convenția Ramsar asupra zonelor umede de importanță internațională, un bun prilej de a readuce în prim plan importanța deosebită a Deltei Dunării în cadrul eforturilor de protejare a mediului la nivel mondial", a spus ministrul.
Referindu-se la resursa piscicolă, László Borbély a amintit participanților că există la Parlament un proiect legislativ care reglementează pescuitul în Deltă. De asemenea, a fost elaborat un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor de agrement pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării". "Vă solicit sprijinul în a veni cu observații și propuneri la acest act normativ, postat pe site-ul ministerului, astfel încât în final să avem un act normativ eficient, prin aplicarea căruia să asigurăm eficientizarea controlului privind circulaţia şi accesul în perimetrul Rezervaţiei Biosferei al navelor şi ambarcaţiunilor de agrement și, în același timp, conservarea patrimoniului biosferei" a mai spus Borbély.
În privința gestionării deșeurilor la nivelul RBDD, ministrul mediului a comunicat participanților că a făcut demersuri la Uniunea Europeană pentru a avea un al doilea depozit ecologic de deșeuri, pe lângă cel de la Tulcea, și a dat asigurări că Sistemul de management integrat al deșeurilor în Delta Dunării este în faza finală și va fi gata până în 2013.
Cu prilejul acestui simpozion, ministrul László Borbély a anunțat că va organiza la Tulcea, în cel mult trei săptămâni, o întâlnire cu toate autoritățile implicate, cu scopul de a clarifica măsurile ce s-au luat și se vor lua pentru a proteja Delta Dunării.
DIRECŢIA DE COMUNICARE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp