Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:28 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

László Borbély „Am alocat 1,2 miliarde Euro pentru investiţii verzi în anul 2010 şi vom continua acest proces şi la anul"

ro

16 Dec, 2010 23:01 845 Marime text
Ministrul Mediului şi Pădurilor László Borbély a prezentat joi, 16 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, bilanţul Ministerului Mediului şi Pădurilor pentru anul 2010.

"Anul acesta, am derulat două proiecte de succes, adresate direct cetaţeanului. Este vorba de programul Rabla şi Programul Casa Verde. În ceea ce priveşte programul Rabla, previziunile noastre privind numărul maşinilor care vor fi casate s-au dovedit a fi foarte bune: fondurile alocate pentru acest program au ajuns la 722.000.000 lei pentru scoaterea din uz a 190.000 de autovehicule iar până la această dată au fost casate 186.854 de autoturisme. Rabla a generat şi o dinamică pe piaţa auto, oamenii au înţeles procesul foarte repede şi au folosit această pârghie pentru a achiziţiona maşini noi. Astfel prin acest program au fost achiziţionate 59.550 autoturisme noi, din care 24.656 provin din industria autohtonă. În momentul de faţă mai sunt 13 mii de vouchere neutilizate, ce au o valabilitate până pe 31 ianuarie dar nu mai târziu de această dată. Vreau să anunţ că şi în 2011 vom merge pe acelaşi sistem. Am analizat mai multe variante dar considerăm că nu trebuie schimbată regula atunci când un program merge bine. Deci şi anul viitor vor fi tot 3 vouchere a câte 3800 lei fiecare",a subliniat Ministrul Mediului şi Pădurilor.

Referitor la Casa Verde, László Borbély a anunţat că „în momentul de faţă există 15500 de dosare depuse la AFM valoarea solicitată fiind de peste 93 milioane lei. Din acestea, aproximativ 1500 de dosare sunt deja plătite iar banii au fost trimişi în contul ceteţenilor. Acest program reprezintă o relaţie directă şi funcţională cu cetăţeanul".

În ceea ce priveşte bugetul MMP ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că „în 2010, sumele pentru investiţii au fost cam la fel ca în 2009. În şedinţa de Guvern de miercuri, 15 decembrie, a fost aprobată o suplimentare de 68 milioane lei deoarece MMP a dovedit că poate cheltui banii de investiţii. Menţionez că de la fondul pentru mediu am alocat pentru proiecte suma de 1,2 miliarde de euro.".

László Borbély a mai anunţat că, pentru a accelera absorbţia fondurilor prin POS Mediu, au fost luate mai multe măsuri. În acest sens, au fost organizate mai multe întâlniri de lucru cu toţi cei implicaţi în implemenatrea proiectelor finanţate prin POS Mediu, au fost elaborate şi publicate pe site-ul AM şi OI instrucţiuni şi recomandări pentru beneficiari. Totodată, au fost aduse modificări contractelor de finanţare prin care, valoarea prefinanţării nu va mai fi de 30%, ci de 15% din valoarea eligibilă, în prima tranşă, urmând ca următoarea tranşă de 15% să fie alocată doar dacă beneficiarul demonstrează că a cheltuit 80% din prima tranşă.

În ceea ce priveşte managementul deşeurilor a fost îmbunătăţită legislaţia, una dintre modificările importante vizând obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale ca, de la 1 iulie 2010, din cantităţile totale de deşeuri municipale şi asimilabile colectate, cel mult 85% să fie supuse operaţiilor de eliminare finală, iar cel puţin 15% din deşeurile colectate să fie încredinţate spre reciclare. Referitor lamodificările legislaţiei cu privire la deşeurile din echipamentele electrice şi electronice, ministrul László Borbély a precizat că legislaţia naţională a fost armonizată cu cea europeană. Noua hotărâre de guvern prevede ca sumele colectate de organizaţii colective de la producători vor fi folosite exclusiv pentru finanţarea operaţiunilor de colectare, manipulare, transport, tratare, valorificare şi eliminare nepoluantă a DEEE provenite de la gospodăririle particulare şi pentru finanţarea campaniilor de educare şi informare a consumatorilor.

Referitor la măsurile de prevenire şi înlăturare a efectelor inundaţiilor, László Borbély a menţionat că „au fost alocate în 2010 fonduri consistente. Este vorba de 885.000.000 de lei pentru acest an, fonduri care provin de la bugetul de stat, credite externe şi de la fondul de mediu, reprezentând cea mai mare sumă alocată în perioada 1990-2010".

La categoria nemulţumiri, ministrul Mediului şi Pădurilor a menţionat în primul rând absorbţia fondurilor europene:«deşi suntem primii în Europa la contractarea sumelor pentru infrastructură prin POS Mediu - 3,5 miliarde Euro, absorbţia efectivă e de aproximativ 65 milioane de euro, ceea ce este foarte puţin. Chiar dacă principalii responsabili de absorbţie nu suntem noi, ci autorităţile publice locale, nu putem să nu facem nimic. Din acest motiv am organizat întâlnirile regionale cu toţi cei implicaţi, pentru a se vedea ce nu funcţionează, astfel încât să putem lua măsuri».

O altă problemă este cea a defrişărilor şi a furturilor de material lemnos din păduri, domeniu pentru care a fost încheiat un parteneriat între MMP, Poliţie şi mai mulţi factori implicaţi astfel încât anul viitor acţiunile de combatere a furturilor să aibă un succes mult mai mare.

Direcţia de Comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii