Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masuri pentru diminuarea efectelor unor eventuale inundatii ce trebuie intreprinse in perioada imediat urmatoare

ro

03 Jun, 2010 13:57 1190 Marime text

2. 06. 2010
Comunicat de presă

Măsuri pentru diminuarea efectelor unor eventuale inundaţii ce trebuie întreprinse în perioada imediat următoare

Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Mediului şi Pădurilor s-a întrunit miercuri, 2 iunie 2010, în şedinţă extraordinară, pentru a analiza măsurile care trebuie întreprinse ca urmare a emiterii de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA)a codului portocaliu pe Dunăre, a codului roşu pe râul Crasna sector aval Craidorolt, jud Satu Mare şi a codului galben pe cursurile inferioare ale râurilor Crişul Negru, Crişul Alb (jud Bihor şi Arad), Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa.
Viitura pe Crasna nu va ridica probleme deosebite, deoarece în aval de Staţia Hidrometrică Craidorolt intră în funcţiune polderul Moftinu Mic, care va contribui la atenuarea viiturii. Digurile pe acest sector sunt urmărite continuu de personalul Administraţiei Naţionale „Apele Române.”
Debitele pe Dunăre la intrarea în ţară sunt prognozate să atingă 12.600 m3/s; de asemenea în partea superioară a bazinului hidrografic, în Bavaria și Polonia este în vigoare o avertizare de cod roşu de precipitaţii, care pot atinge până la 120 l/m2.
În aceste condiţii, la şedinţa extraordinară condusă de către ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, s-a stabilit să fie urmărite digurile de pe sectorul românesc al Dunării şi să fie corelată exploatarea lacurilor de acumulare Porţile de Fier I şi II pentru obţinerea unor condiţii optime de scurgere.
Pe teritoriul României debitele râurilor sunt în scădere, astfel încât acestea nu vor avea o contribuţie importantă la viitura ce se formează pe Dunăre.
Totodată, în cadrul ședinței a fost luată hotărârea să fie urmărită evoluţia situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale”.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii