Ministerul Mediului - 4 Informari de presa - 28 iulie 2010
Ministerul Mediului - 4 Informari de presa - 28 iulie 201028.07.2010
INFORMARE DE PRESĂ
La iniţiativa Ministerului Mediului şi Pădurilor, în cadrul şedinţei de guvern, de miercuri, 28 iulie a.c., Guvernul României a adoptat hotărârea de guvern, prin care va fi alocată suma de 30 milioane lei pentru realizarea unor lucrări destinate prevenirii, înlăturării şi/sau diminuării efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase în perioada mai - iulie 2010. Suma alocată sub formă de finanţare nerambursabilă din bugetul Administraţiei Fondului de Mediu va fi atribuită judeţelor Iaşi, Tulcea, Harghita şi Covasna.
Tot în cadrul şedinţei de guvern s-a adoptat hotărârea de guvern, prin care se va aloca suma de 15 milioane lei sub formă de finanţare nerambursabilă, pentru susţinerea lucrărilor din Faza I la obiectivul de investiţii 'Stabilizarea după calamităţi a alunecărilor de teren şi refacerea căilor de acces între comunele Malu cu Flori şi Pucheni'.
„Anul acesta s-au alocat cei mai mulţi bani din 1990 până în prezent pentru prevenirea inundaţiilor. Doar din fondul de mediu au fost alocate 438 milioane de lei pentru următorii 3 ani, iar suma totală care a fost atribuită pentru anul 2010 ajunge la circa 900 milioane de lei" a declarat la finalul şedinţei de guvern Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, adăugând, că în două săptămâni va fi introdus în şedinţă de guvern Strategia naţională de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung.
DIRECŢIA DE COMUNICARE
INFORMARE DE PRESĂMarţi, 28.07.2010, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor a avut loc o Sedinţă Extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă.
Scopul acestei reuniuni a fost acela de a aproba efectuarea unei breşe controlate în digul mal stâng al râului Negel în municipiul Bacău, măsura solicitată prin Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău. Această acţiune va permite evacuarea apei acumulate în cartierul CFR (strada Arcadie Şeptilici) din municipiul Bacău, ca urmare a ploilor torenţiale ce au afectat judeţul în perioada 26-27 iulie.
Realizarea controlată a breşei va fi efectuată sub supreveghere permanentă a specialiştilor din cadrul Administraţiei Naţionale ,,Apele Române' - Administraţia Bazinală de Apă Siret - Bacău.
La şedinţa CMSU au participat, alături de reprezentanţii conducerii Ministerului Mediului şi Pădurilor, şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale ,,Apele Române', Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului, Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi S.C. Hidroelectrica S.A.
DIRECŢIA DE COMUNICARE
INFORMARE DE PRESĂ
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, va efectua joi, 29 iulie 2010, o vizită oficială în judeţul Buzău. Începând cu ora 9.30, László Borbély se va întâlni cu reprezentanţi ai autorităţilor locale printre care Preşedintele Consiliului Judetean, Prefectul, Primarul oraşului Buzău, precum şi cu cei din insitituţiile subordonate MMP. Ulterior acestor discuţii va avea loc o conferinţă de presă la sediul Consiliului Judeţean începând cu ora 11.
La ora 12, delegaţia se va deplasa către fabricile Green Weee, Green Fiber şi Green Tech unde vor fi vizitate instalaţiile de producţie existând totodată oportunităţi de imagine şi declaraţii de presă.
László Borbély îşi va încheia deplasarea în judeţul Buzău cu vizite la Replastica HDPE Verbuleasa începând cu ora 15 şi apoi de la ora 15.30 la SC Compania de Apă - reabilitarea staţiei de epurare, a sistemului de canalizare şi a reţelei de distribuţie a apei - Program ISPA.
DIRECŢIA DE COMUNICARE
INFORMARE DE PRESĂ
La propunerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 28 iulie 2010, transmiterea unui teren din domeniul public al statului, din administrarea Aeroclubului României în administrarea A.N.M. în vederea realizării obiectivului "Staţie meteorologică judeţeană Târgu Mureş".
În vederea desfăşurării în condiţii optime a activităţilor specifice, este nevoie de trecerea în administrarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie a unei suprafaţe totale de teren de 1064 mp în vecinătatea platformei meteorologice, care se compune din o suprafata de 1030,5 teren necesar construirii unui sediu propriu pentru staţia meteorologică judeţeană Târgu Mureş şi o suprafaţă de 33,5 mp pe care se află „Platforma evaporimetrică" unde se execută măsurătorile şi observaţiile privind evaporaţia apei în mediul natural. Terenul solicitat cuprinde locul pentru clădirea staţiei meteorologice, anexele funcţionale ale clădirii precum şi zona de protecţie obligatorie între clădire şi platforma meteorologică, impusă de Legea nr. 139/2000 privind activitatea de meteorologie.
Prin construirea clădirii proprii a staţiei meteorologice judeţene Târgu Mureş se obţin următoarele avantaje:
a) o staţie meteorologică integrează alături de platforma meteorologică şi biroul staţiei cu alte spaţii conexe necesare desfăşurării activităţilor de monitorizare a vremii;
b) se renunţă la spaţiile închiriate de la Aeroclubul teritorial Târgu Mureş care oricum sunt insuficiente şi improprii activităţii;
c) se evită mutarea într-un alt amplasament al staţiei meteorologice, care ar afecta grav continuitatea şirului de observaţii meteorologice de peste o sută de ani.
Administraţia Naţională de Meteorologie este persoană juridică, de interes public naţional, care are ca scop principal asigurarea protecţiei meteorologice a vieţii şi a bunurilor. În proporţie considerabilă, activitatea de meteorologie este asigurată de reţeaua naţională de supraveghere meteorologică, compusă din staţiile meteorologice sinoptice, climatologice, de sondaje aerologice şi observatoarele radar reprezentative pentru evoluţia vremii şi climatului la nivelul României. Reţeaua naţională de supraveghere meteorologică constituie proprietate publică a statului şi se încredinţează în administrare Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
DIRECŢIA DE COMUNICARE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp