Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:57 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Mediului - Accident ecologic Ungaria

ro

07 Oct, 2010 18:18 1292 Marime text
Ministerul Mediului şi Pădurilor a primit noi informaţii privind impactul accidentului ecologic din Ungaria. Înurma convorbirii telefonice din cursul acestei dimineţi, 7 octombrie2010, între directorul general al AdministraţieiNaţionale „Apele Române", DAVID CSABA şi oficialii ungari care se ocupăde gestionarea situaţiei, partea română a fost informată că, în urmamăsurilor de decontaminare luate de autorităţileungare în cursul zilelor de 5-6 octombrie 2010, a pârâurilor Torna şiMarcal, s-a reuşit scăderea PH de pe pârâul Marcal de la 10,5 la 9,07, indicatorfără impact major asupra calităţii apei, florei şi a faunei.Astfel, pe lângă materialele de neutralizare a caracterului alcalin alapei folosite deautorităţile ungare în cursul zilelor de 5 şi 6 octombrie, pe pârâulMarcal, s-au montat în cursul zilei de ieri baraje transversale menitesă micşoreze viteza de scurgere a apei şi să asiguredepunerea sedimentelor. În acelaşi timp, autorităţile ungare au decisca barajul care funcţionează pe pârâul Marcal să deverseze apa prindeversorul de ape mari, măsura care asigură capacitatea dediluţie a apei, precum şi depunerea materialului sedimentar.

Astfel, conform informaţiilor deţinute la această orăde autorităţile române,se estimează că debitul râului Raba raportat la pârâul Marcal este decel puţin 10 ori mai mare, iar debitul Dunării, amonte de Budapestaeste de 2400 mc/s, adică de cel puţin 25 de ori mai mare, comparativcu debitul râului Raba. Mai mult, astăzi, debitul Dunării la intrareaîn ţară este de 6600 mc/s, debit suficient care să asigure capacitateade diluţie a apei.

Mai mult, încă din cursul zilei de ieri, AdministraţiaNaţională „ApeleRomâne" prin Administraţiile Bazinale de Apă Banat şi Jiu a începutmontorizarea calităţii fluviului Dunărea la intrarea în ţară şi pesectorul Baziaş-Porţile de Fier I, probele de apă fiindrecoltate din trei în trei ore. Ultimul ph înregistrat la intrarea înţară pe fluviul Dunărea, recoltat astăzi dimineaţă, 7 octombrie, era de8,5, indicator care se încadrează în parametrinormali de calitate.

În funcţie de informaţiile ce vor veni dinspre partea ungară, vom reveni cudate suplimentare.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii