Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Mediului - Comunicat

ro

22 Jun, 2010 17:04 746 Marime text

László Borbély a declarat luni, 21 iunie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă că "Investitorul de la Roşia Montană a obţinut un nou certificat de urbanism şi, dacă acesta nu va fi suspendat de instanţă ca şi cele precedente, se va întruni Comitetul de Analiză Tehnică (CAT) pentru a decide paşii următori.. Cel mai probabil însă, se va decide reluarea procedurii de autorizare. Desigur, totul se va face transparent, vor fi dezbateri publice şi schimburi de opinii cu societatea civilă, ONG-uri, inclusiv cu partea ungară. Am şi avut în acest sens întâlniri cu ministrul mediului din Ungaria. Eu voi respecta în totalitate legislaţia europeană şi românească în domeniu", a precizat László Borbély.

"Am vizitat recent o exploatere de minereu aurifer în localitatea Boliden, Suedia pentru a vedea exact cum funcţionează tehnologia pe bază de cianuri. Ţin să precizez că procesul tehnologic utilizat la mina din Suedia este identic cu cel care ar fi folosit la Roşia Montană. La mina din Boliden am văzut cum se poate exploata aurul fără ca mediul şi natura să aibă de suferit iar Suedia nu este o ţară care îşi asumă riscuri de mediu. Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, vom autoriza investiţia de la Roşia Montană numai şi numai dacă proiectul respectă în totalitate legislaţia naţională europeană de mediu", a declarat László Borbély.

Ministrul a precizat că operatorul este obligat, prin lege, să se asigure că nivelul concentraţiei de cianuri este cât mai mic posibil, chiar sub nivelul maxim acceptat de către legislaţia europeană. Astfel "Directiva europeană a fixat nişte valori maxime admise în privinţa concentraţiei de cianuri. Pentru investiţiile noi, valoarea trebuie să se situeze sub 10 ppm. Investitorul de la Roşia Montană îşi propune un nivel maxim de 5 ppm. Operatorul poate chiar urma exemplul minei suedeze de aur din Boliden, care deţine un sistem de monitorizare responsabil de avertizarea în timp real, în cazul în care nivelul concentraţiei de cianuri depăşeste o anumită valoare maxim admisă", a completat László Borbély.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii