Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:40 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Mediului - Sedinta CMSU

ro

21 Dec, 2010 00:10 842 Marime text

Luni, 20 decembrie 2010, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor s-a desfăşurat Şedinţa Extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), eveniment condus de Cristian Apostol - secretar de stat pentru Păduri, Marin ANTON- Secretar de Stat pentru Mediu şi Dan Cârlan - Director General al Autorităţii pentru Inundații și Managementul Apelor din cadrul MMP.

În cadrul şedinţei CMSU a fost analizată situaţia produsă de scufundarea, în apele fluviului Dunărea, în data de 19.12.2010, ora 04, a unei barje încărcate cu 963 tone de îngrăşăminte fosfatice (cu AMMOPHOS - denumire generică a producătorului de îngrăşăminte din Izmail, Ucraina). Accidentul s-a produs la circa 40m distanţă de malul stâng, unde apa are o adâncime de circa 30m, în afara portului de la Hărşova, la km. 261+100.

Acestă barjă a fost încărcată la Izmail (Ucraina) şi avea ca destinaţie finală portul sârb Banatska-Palanka. Împingătorul aparţine Republicii Moldova şi avea la bord 11 marinari care au fost salvaţi.

Capacele barjei erau închise în momentul producerii accidentului iar, până în acest moment, barja nu a fost perforată în zona tancului de depozitare. În urma scufundării s-a blocat şenalul navigabil. De asemenea autorităţile au decis interzicerea pescuitul în zonă.

Administraţia Naţională "Apele Române" a stabilit secţiunile de control de calitate ale apelor fluviului Dunărea, în vederea monitorizării calităţii pe Dunărea Veche şi aval de Municipiul Brăila, şi pe braţul Măcin.

Ca urmare a analizelor efectuate de către A.B.A. Dobrogea-Litoral-Constanţa, la ora 18, în data de 19.12.2010, s-a constatat că nu sunt modificări semnificative ale stării de calitate a apelor în zona monitorizată, dar se menţine supravegherea şi se vor preleva probe de apă cel puţin de două ori pe zi. Specialiştii au subliniat că substanţa transportată nu este toxică, nu arde, nu provoacă arsuri chimice şi este sigură contra incendiului şi exploziei.

La Şedinţa Extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă au mai fost prezenţi şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale „Apele Române", ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ai Gărzii Naţionale de Mediu, ai Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecția Mediului, ai Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, ai Regiei Naţionale a Pădurilor, ai ANIF, S.C. Hidroelectrica S.A, ai IGSU şi ai Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Direcţia de Comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii