Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:09 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Mediului şi Pădurilor a organizat conferinţa "Identificarea soluţiilor privind implementarea deciziilor globale la nivel naţional"

ro

03 Nov, 2010 17:33 730 Marime text
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, preşedintele Comisiei de Dezvoltare Durabilă al ONU, a deschis, marţi, 2 noiembrie 2010, lucrările conferinţei "Identificarea soluţiilor privind implementarea deciziilor globale la nivel naţional" organizată de către Ministerul Mediului şi Pădurilor la sediul Academiei Române. Alături de László Borbély, la acest eveniment au participat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, dar şi alte personalităţi de seamă din domeniul cercetării şi al ştiinţei.

În cadrul conferinţei au fost abordate teme precum colaborarea la nivelul instituţiilor publice în ceea ce priveşte elaborarea unei strategii viabile privind dezvoltarea durabilă pe următorii 30 de ani precum şi cele 5 aspecte de interes ale Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă (CSD19) : transport, chimicale, managementul deşeurilor, minerit şi programele cadru pe 10 ani privind consumul şi producţia durabilă.

Ministrul László Borbély a declarat: "Dezvoltarea durabilă nu este un concept abstract. Pentru aceasta avem nevoie de experienţa dumneavoastră, este important să colaborăm mai intens. Va trebui să avem procedurile administrative pentru ca oamenii de ştiinţă să vină alături de instituţiile publice şi împreună să elaborăm o strategie de dezvoltare durabilă în adevăratul sens al cuvântului. Este nevoie ca administraţia publică să fie mai incisivă şi mai puţin birocratică şi totodată fiecare parte implicată să îşi aducă contribuţia în crearea unei viziuni unitare. Am onoarea să fi fost ales preşedintele Comisiei ONU CSD19, iar din această poziţie doresc să promovez într-un mod cât mai elocvent interesele României în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă".

Ministrul Mediului şi Pădurilor a adăugat că "trebuie să punem pe masa Comisiei punctul nostru de vedere în această privinţă, iar pentru aceasta vă cer sprijinul în găsirea soluţiilor şi a procedurilor concrete în acest domeniu. Să încercăm să adunăm tot ceea ce ţine de dezvoltare durabilă şi să implementăm ceea ce se poate implementa în România la ora actuală.

Făcând referire la investiţiile de mediu şi la programele desfăşurate în România, László Borbély a adăugat că "avem din bani europeni aproximativ 5,6 miliarde de euro prin intermediul AM POS Mediu iar din aceştia vom utiliza până în anul 2013 aproape 2 miliarde de euro pentru a implementa Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. România are la dispoziţie prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu un buget de aproximativ 1 miliard de euro pentru proiecte verzi cum ar fi Rabla, Casa Verde dar şi pentru investiţiile în pistele de biciclişti".

Ministrul Mediului şi Pădurilor a făcut referire şi la situaţia globală menţionând că "Totodată la nivel internaţional un exemplu concludent legat de preocuparea pentru domeniul dezvoltării durabile îl reprezintă China care, deşi este reticentă la semnarea unor acorduri internaţionale pe acest domeniu, a alocat resurse bugetare semnificative pentru proiecte de ecologizare a industriilor descoperind că aceste economii verzi sunt o afacere profitabilă pe termen mediu şi lung".

Vorbind despre schimbările climatice, László Borbély a subliniat că "Ceea ce se va întâmpla la Cancun, în decembrie, în ceea ce priveşte problematica schimbărilor climatice, va fi determinant pentru dezvoltarea globală pentru următorii 30-40 de ani. Dacă agenţii economici vor primi un semnal clar şi concret în ceea ce priveşte sprijinirea dezvoltării economiilor verzi, atunci vom putea avea, treptat, un aer din ce în ce mai respirabil, altfel vom avea cu toţii de suferit."

Direcţia de Comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii