Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Mediului şi Pădurilor va continua şi în 2011 Programele Rabla şi Casa Verde

ro

23 Jan, 2011 20:46 744 Marime text
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a anunţat joi, la Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă, că programele care au avut success în anul precedent vor continua şi în 2011. Astfel, din februarie va fi deschisă o nouă sesiune de depunere a dosarelor în cadrul programului Rabla iar Casa Verde se va extinde şi către instituţiile publice şi culte.

"Programul Rabla a avut un succes real în 2010. Au fost casate 190 de mii de maşini vechi însemnând 722 de milioane de lei cheltuiţi. În anul 2010, prin programul Rabla au fost achiziţionate 63 de mii de maşini noi. Putem spune că am salvat producţia si vânzările de maşini noi în România pentru că, în anul 2010, s-au vândut în total aproximativ 93 de mii de maşini noi", a declarat László Borbély.

99% din tichetele valorice emise au fost utilizate, cele existente încă pe piaţă fiind valabile până la 31 ianuarie.

Programul Rabla este foarte important pentru că permite dispariţia maşinilor vechi, poluante, şi pentru că dă posibilitatea cetăţeanului să aibă nişte bani îm plus pentru a-şi cumpăra o maşină nouă" - a subliniat ministrul - „prin urmare, din luna februarie vom continua programul în aceeaşi parametri, adică 3.800 de lei un tichet cu posibilitatea cumulării a trei tichete" - a adăugat László Borbély.

Un alt program de succes este Casa Verde unde, în momentul de faţă circa 17.500 de personae au depus dosare, dintre care 1700 deja şi-au încasat banii de la Administraţia Fondului pentru Mediu, iar judeţul Mureş se află pe locul 5 pe ţară cu 561 de cereri pentru care au început deja efectuare plăţilor - s-a mai anunţat la conferinţa de presă.

Totodată, László Borbély a atras atenţia autorităţilor locale şi instituţiilor că termenul programului Casa Verde s-a extins până pe 31 ianuarie, sesiune destinată instituţiilor publice şi cultelor.

O altă prioritate a ministerului este continuarea împăduririlor într-un ritm mai alert decât anul precedent, în contextul în care 2011 este anul internaţional al pădurilor.

Ministrul a mai anunţat că, în această primăvară se va lansa programul Piste pentru Biciclişti, care se va adresa atât mediului urban, cât şi celui rural.

Făcând referire la sesiunea pentru canalizare şi staţii de epurare lansată la AFM, László Borbély a anunţat că "au fost depuse în jur de 900 de proiecte din care pot fi aprobate circa 100. Pentru celelalte există ordonanţa propusă de Ministerul Mediului şi Pădurilor şi de Ministerul Dezvlotării - Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, prin care se alocă 1,3 miliarde de lei. Mecanismul constă în organizarea de licitaţii, pe regiuni, privind lucrările de canalizare şi epurare, constructorul vine cu un credit furnizor contractat la o bancă şi noi, din 2013 când facem recepţia lucrării, plătim banii aferenţi proiectului".

În ceea ce priveşte bilanţul anului 2010, la nivelul judeţului Mureş Ministerul Mediului şi Pădurilor a alocat 24 de milioane de lei pentru lucrări ce ţin de ANAR sau Romsilva, iar pentru anul 2011 vor fi angajate 38 de milioane de lei.

Ministrul a mai subliniat că, în timp ce în perioada 2007-2009 s-au primit 10 milioane de lei pentru programe multianuale, în anul 2010 s-au alocat 20 de milioane de lei, iar pentru 2011 se vor aloca circa 30 de milioane de lei.

"Îi felicit pe primarii care au accesat bani de la Fondul de Mediu pentru că Judeţul Mureş este foarte activ în acest sens. În momentul de faţă sunt 34 de proiecte în derulare în valoare de circa 40 de milioane de lei. Numai la programul privind parcurile judeţul Mureş are 16 proiecte aprobate, în valoare de aproape 11 milioane de lei, din aproximativ 260 de proiecte la nivel naţional. Pe partea de apă şi canalizare, 46 de proiecte au fost depuse din judeţul Mureş ceea ce indică preocupare şi interes din partea primarilor."

Referindu-se la activitatea ministerului din 2010 ministrul a recunoscut că "a fost un an greu, un an cu măsuri dure, dar, la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor, numai în ultimile două săptămâni din decembrie, am reuşit să dăm 120 milioane de lei, în plus faţă de ce am avut, pentru investiţii. Motivul a fost acela că am fost pregătiţi, terminând anul 2010 fără un leu datorie către contractori."

Totodată a adăugat că „Vom continua în acest ritm pentru că este important să dăm bani pentru investiţii de mediu şi să ne gospodărim cât mai eficient cu banii pe care îi avem."

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii