Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:36 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul László Borbély a deschis oficial Târgul de mediu - Romenvirotec 2011

ro

10 Mar, 2011 22:59 1157 Marime text

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a deschis, joi, 10 martie, Expoziţia internaţională de echipamente şi tehnologii pentru protecţia mediului - Romenvirotec 2011, eveniment organizat de ROMEXPO, sub patronajul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

„Ministerul Mediului şi Pădurilor are o responsabilitate imensă, în special în ceea ce priveşte finantarea proiectelor de mediu şi sprijinirea acelor firme care activeaza în domeniul energiei verzi. Cu toate acestea fără un cadru investiţional serios nu se va putea răzbi. La această ediţie a târgului sunt prezente, în număr mare, firme care sunt interesate de România şi în special de economia verde din această zonă a Europei, firme care vor să investească în acest domeniu. Pentru aceasta vreau să anunţ că Ministerul Mediului şi Pădurilor a alocat şi utilizat, în anul 2010, prin AFM, fonduri pentru proiecte pentru mediu de peste 1 miliard de euro. În anul 2011 sper că vom aloca alte 1,3 miliarde E, deci numai în 2 ani alocăm 2,3 miliarde de euro pentru proiecte verzi. Oferim pentru acele companii care investesc în energii verzi o subvenţie de până la 7 milioane de euro

, din Fondul pentru Mediu, iar în ultimii 3 ani am cheltuit peste 150 de milioane de euro pentru a sprijini aceste companii care deruleayă astfel de proiecte", a subliniat ministrul László Borbély.

În ceea ce priveşte siturile contaminate, ministrul Mediului şi Pădurilor a menţionat că "şi în acest domeniu, ca şi în cel al energiei regenerabile, există o preocupare maopră a noastră. Este vorba de decontaminarea siturilor poluate istoric dar un accent deosebit punem şi pe managementul deşeurilor. În anul 2010 am alocat pentru prima dată 150 de milioane de lei, de la AFM pentru a închide unele zone miniere, iar în 2011 vom aloca mai multe fonduri. Ca o premieră, dorim ca, începând din acest an, să sprijinim prin alocare de fonduri şi pe agenţii care au acţiuni de decontaminare, acest lucru fiind posibil prin modificarea legislaţiei pentru a oferi astfel un ajutor investitorilor care doresc să activeze pentru decontaminarea siturilor poluate istoric.

Tot în cadrul Romenvirotec, ministrul László Borbély a anunţat că „programul Rabla va fi lansat, pentru anul 2011, în data de 18 martie. Începând din acest an, vor putea să se înscrie în program şi instituţiile publice".

În ceea ce priveşte programul Casa Verde, ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că „deja 18 mii de cetăţeni îsi instalează sistemele de panouri solare. Pentru anul acesta, programul va porni din luna aprilie, cu un buget de peste 100 milioane de lei, fiind destinat atât persoanelor fizice cât şi celor juridice". Ministrul Mediului şi Pădurilor a anunțat că, în acest an, programul Casa Verde va porni din luna aprilie, cu un buget de peste 100 milioane de lei.

"România este ultima ţară din UE în domeniul valorificării deşeurilor. Tocmai de aceea MMP va aloca până în anul 2015 peste 1,2 miliarde de euro pentru ca sistemul integrat de management al deşeurilor să fie pus la punct. Prin acest sistem se vor crea peste 200 000 de locuri de muncă noi şi se vor obţine venituri în plus de peste 1 miliard de euro. România este o ţară dificilă din punct de vedere al mediului, după o perioadă lungă de industrializare, dar MMP va face toate eforturile pentru a sprijini investiţiile verzi", a menţionat ministrul László Borbély.

Ministrului László Borbély a făcut un tur al Expoziției Romenvirotec, pornind de la standul Ministerului Mediului şi Pădurilor unde au expus instituţiile aflate în coordonarea, în subordinea sau sub autoritatea ministerului şi continuând cu mai multe standuri printre care şi „Micul Ecologist" unde a stat de vorbă cu copii care comprimau PET-uri. De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a participat la secţiunea de conferinţe, organizate de MMP destinate managementului deşeurilor şi programelor finanţate pentru mediu.

" La negocierile cu UE ţara noastră a mers pe principiul depozitării deşeurilor iar acest lucru nu mai poate fi modificat acum. Cu toate acestea, trebuie să existe un echilibru între sistemul de incinerare şi de depozitare, în ceea ce priveşte deşeurile, iar România va avea în curând 2 incineratoare, la Bucureşti şi Brasov. Acest lucru va permite valorificarea energetică a deşeurilor", a declarat ministrul László Borbély, în cadrul conferinţei destinată Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii