Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:57 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul László Borbély a facut apel la beneficiarii POS Mediu să accelereze ritmul de implementare a proiectelor

ro

31 Mar, 2011 23:27 1018 Marime text

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a făcut joi, 31 martie, 2011, o vizită în judeţul Satu Mare unde s-a întâlnit cu reprezentanţii administraţiei publice locale, ai instituţiilor subordonate MMP din judeţ, cu care a discutat despre proiectele care se derulează în această zonă. Cu această ocazie, ministrul László Borbély a semnat şi contractul pentru proiectul "Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare", finanţat prin POS Mediu.

În cadrul întâlnirii, ministrul László Borbély a prezentat proiectele din Satu Mare finanţate prin programele MMP. "Avem multe programe pe care le finanţăm din Fondul pentru Mediu. Este important să pregătiţi proiecte şi să urmăriţi cu atenţie lansarea sesiunilor de depunere, astfel încât să să puteţi accesa aceste fonduri", a precizat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Ministrul László Borbély a făcut referire la proiectul multianual Managementul regional al deşeurilor urbane şi ecologizarea rampelor de deşeuri din judeţul Satu Mare, finanţat de la bugetul de stat, proiect a cărui valoare totală este de 117 milioane de lei. " Acest proiect a început în 2006, iar în perioada 2006 - 2008, finanţarea acordată de minister a fost de 1,8 milioane de lei. Nu se poate să ai un proiect început de atâta vreme şi să nu fie finanţat. Anul trecut, am acordat suma de 22,2 milioane de lei, iar de la începutul acestui an, am mai decontat încă 2,5 milioane de lei", a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Ministrul László Borbély a făcut referire şi la Programul de realizare a sistemelor integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare gestionat de AFM, în cadrul căruia din judeţul Satu Mare sunt depuse 18 proiecte, precizând că "proiectele care nu vor putea fi finanţate prin AFM, vor fi incluse în Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii unde pentru această componentă va fi disponibilă suma de 1,3 miliarde de lei".

După semnarea contractului pentru Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare, proiect finanţat prin POS Mediu , ministrul Mediului şi Pădurilor i-a atenţionat pe reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară să urgenteze demersurile pentru achiziţionarea serviciilor pe care le presupune acest proiect, astfel încât să nu existe întârzieri în implementare. "Odată cu semnarea contractului s-a încheiat prima etapă. De acum începe implementarea care sper să nu vă pună mari probleme, aşa cum s-a întâmplat în cazul celor care au semnat contractele, în 2009 şi 2010. Am modificat legislaţia de achiziţii, astfel încât firmele care depun contestaţii, să depună garanţie de 2% din valoarea contractului, bani pe care îi pierde dacă nu îi este admisă contestaţia. Sper că aceste schimbări vor genera efecte pozitive în privinţa încheierii contractelor de achiziţii şi implicit în privinţa absorbţiei fondurilor europene. De altfel, absorbţia fondurilor este o problemă care ţine de modul în care beneficiarii înţeleg să-şi asume responsabilitatea. Odată aprobate proiectele, responsabilitatea implementării şi absorbţiei fondurilor este în primul rând a beneficiarilor. Iar la acest capitol stăm foarte prost. Suntem primii din UE la numărul de proiecte pentru care am semnat contracte, însă suntem printer ultimii în privinţa absorbţiei. Aşadar, la acest capitol, beneficiarii trebuie să apese ferm pe acceleraţie", a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii