Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul László Borbély a semnat contractele de finanţare pentru proiectele de management integrat al deşeurilor în judeţele Suceava şi Bacău

ro

12 Apr, 2011 16:56 722 Marime text

Ministrul László Borbély a semnat luni, 11.04.2011, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, contractele de finanţare pentru proiectele de management integrat al deşeurilor în judeţele Suceava şi Bacău.

"În ultimele 2 luni, am semnat peste 10 contracte în valoare de aproximativ 800 milioane de euro. Astfel, suma pentru care sunt deja semnate contracte de finanţare a ajuns la 4,5 miliarde de euro. Există însă un deficit, deoarece suntem pe ultimul loc în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Nu este suficient să semnăm contracte. Greul de-abia acum începe când se dă startul implementării acestor proiecte. Suntem prima ţară din U.E în ceea ce priveşte semnarea contractelor şi, din păcate, suntem pe ultimele locuri în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Trebuie să ne mişcăm repede, interesul nostru este să absorbim cât mai multe fonduri, având în vedere faptul că suntem pe ultima sută de metri. Responsabilitatea implementării acestor proiecte revine beneficiarilor, dar suntem în aceeaşi „barcă", pentru că pe Uniunea Europeană nu o interesează cine n-a făcut treabă, ci consideră că România, ca ţară, nu a reuşit să implementeze aceste proiecte ", a declarat László Borbély.

"Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava" este un proiect care va avea ca beneficiari un număr de 685.700 persoane, respectiv majoritatea locuitorilor judeţului. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 56 de luni.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor în judeţul Suceava este entitatea responsabilă de coordonarea implementării acestui proiect, a cărui valoare totală este de 218.045.617 lei fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 150.715.368 lei.

Toate componentele acestui proiect vor fi implementate în conformitate cu strategia de achiziţii, prin intermediul a 13 contracte, din care 5 de servicii, 6 de lucrări şi 2 de furnizare.

Proiectul "Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bacău" va fi implementat pe parcursul a 43 de luni, organismul responsabil pentru coordonarea implementării fiind Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău.

Valoarea totală a proiectului este de 148.508.333 lei fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 109.578.904 lei. Populaţia beneficiară a acestui proiect va fi, practic, întreaga populaţie a judeţului Bacău, respectiv 705.000 locuitori (la nivelul anului 2013).

Toate componentele proiectului vor fi implementate în conformitate cu strategia de achiziţie, prin intermediul a două contracte de lucrări pentru construcţia celei de-a doua celule a depozitului conform şi închiderea depozitelor neconforme, construcţia staţiilor de transfer, staţiei de compostare şi a staţiei de sortare, al unui contract de furnizare pentru echipamente aferente sistemului de management integrat al deşeurilor şi a două contracte de servicii de asistenţă tehnică privind managementul proiectului şi supervizare, precum şi audit.

Până în prezent s-au aprobat şi se află în implementare proiecte similare pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Giurgiu, Vrancea, Arad, Sibiu, Mureş, Covasna, Botoşani şi Neamţ.

COMPARTIMENTUL COMUNICARE SI PROMOVARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii