Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul László Borbély a semnat contractul Reabilitarea Sitului Poluat Istoric - Batal de depozitare reziduuri petroliere Strada Lacul Peştelui (Municipiul Câmpina) primul contract de pe axa 2.2 a POS Mediu semnat în România

ro

18 Jan, 2011 23:15 1145 Marime text
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a semnat marţi, 18.01.2011, la Câmpina, jud. Prahova, contractul de finanţare aferent proiectului „Reabilitarea Sitului Poluat Istoric - Batal de depozitare reziduuri petroliere Strada Lacul Peştelui (Municipiul Câmpina)".

Investiţiile vor fi realizate cu sprijin de la Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu". Valoarea eligibilă a proiectului este de 10.263.796 lei iar obiectivul principal al lucrărilor de remediere este ecologizarea sitului pentru a aduce terenul la un standard adecvat folosirii ca zonă verde pentru public, includerea zonei în peisaj (plantare), ca agrement pentru public precum şi reducerea impactului asupra mediului din activităţile anterioare.

"Trebuie să dăm un semnal clar celor răspunzatori că avem o problemă serioasă cu siturile din ţară. Trebuie să recunoaştem că în ultimii 21 de ani nu s-au facut multe în acest domeniu şi astăzi avem peste 1000 de situri potenţial contaminate, cu o suprafaţă de circa 900 000 de hectare la nivel naţional. Valoarea decontaminarii acestora va fi peste 5 miliarde Euro în următorii 20 - 30 de ani. Dar acum trebuie să profităm că avem banii europeni ce pot fi folosiţi pentru decontaminarea acestora. Nu putem să mai stăm, România are nişte angajamente faţă de Uniunea Europeană care trebuie îndeplinite " a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Ministrul László Borbély a continuat felicitând autorităţile din judeţul Prahova "un judeţ foarte activ, cu foarte multe proiecte. Doar la Admninistraţia Fondului pentru Mediu sunt circa 33 de proiecte contractate în valoare de aproximativ 90 mil lei: proiecte pentru energii regenerabilă, pentru parcuri, panouri solare sau proiecte de conştientizare privind mediul. În 2010 am dat de două ori mai mulţi bani pentru invesţii verzi cu toate că am fost într-un an de criză şi s-au angajat peste 1 miliard de euro cheltuieli pentru proiecte de mediu".

În ceea ce priveşte Programul Rabla, în judeţul Prahova, în 2010, au fost casate peste 6000 de maşini. De asemenea în cadrul programului Casa Verde, la nivel naţional s-au plătit deja 1650 contracte. În Prahova s-au depus 309 dosare şi sunt 71 cereri de tragere depuse pentru decontare.

Ministrul Mediului şi Pădurilor anunţat că în ceea ce priveşte perioada imediat următoare, pentru judeţul Prahova, POS Mediu are încă doua proiecte în faza finală, care urmează a fi semnate. "Este vorba de un proiect cu o valoare de 160 mil E, in domeniul apelor si un proiect pe deşeuri, cu o valoare de 44 mil E. De asemenea, există şi proiectul Modernizarea sistemului de colectare şi epurare a apelor uzate în municipiul Ploieşti de aproximativ 170 milioane de lei, pentru care, în perioada 2006- 2009 s-au alocat doar 16 milioane lei iar anul trecut Ministerul Mediului şi Pădurilor a alocat 24 de milioane lei".

Ministrul László Borbély a anunţat că programul Casa Verde pentru autorităţile locale poate fi accesat până la 31 ianuarie, făcând apel la primării să depună proiecte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii