Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul László Borbély s-a întâlnit cu omologul său din Ungaria Sándor Fazekas

ro

25 Aug, 2010 18:16 1086 Marime text
romania_ungaria_mediu.jpgMinistrul Dezvoltării Rurale din Ungaria, Sándor Fazekas, a efectuat, marţi, 24 august 2010, o vizită oficială în România unde s-a întalnit cu ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély. Din delegaţia statului vecin a făcut parte şi comisarul guvernamental maghiar pentru Strategia Dunării, Barsine Pataky Etelka. Cei trei oficiali au purtat discuţii bilaterale pe teme precum: priorităţi ale Preşedinţiei ungare a U.E. din 2011, preocupări comune privind Strategia Europeană a Dunării, pregătirea următoarei întâlniri a comisiei mixte româno-ungare pe probleme de mediu din toamna anului 2010 şi stadiul proiectului Roşia Montană.

„Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sándor Fazekas priveşte comisia mixtă româno-maghiară, care se va întâlni în octombrie, anul acesta. Ultima întâlnire a acestei comisii a avut loc la Budapesta în septembrie 2009. Lucrările comisiei mixte vor fi precedate de întâlniri ale experţilor români şi maghiari pe probleme privind investiţiile realizate din fonduri europene, protecţia mediului, protecţia speciilor rare din zona de graniţă, proiectul Roşia Montană, Strategia Dunării. De asemenea, am propus crearea unui institut ştiinţific comun de cercetare a problematicii Dunării", a declarat László Borbély.

La rândul său, ministrul Sándor Fazekas s-a declarat satisfăcut de rezultatele întâlnirii, ţinând să precizeze că: "Există o multitudine de proiecte comune pe partea de mediu, pe care România şi Ungaria le pot gestiona în mod eficient şi durabil. Aici am în vedere, în primul rând, bazinul Dunării la care ne referim nu numai în termenii de protecţie a biodiversităţii, a speciilor rare şi a valorii sale hidrografice, cât şi la eforturile comune româno-ungare, de apărare împotriva inundaţiilor. Un alt proiect se referă la Parcul Natural CEFA, care se află în zona transfrontieră şi care este o zonă cu o biodiversitate extrem de ridicată, având un potenţial natural benefic pentru ambele state ".

O altă temă importantă a discuţiilor s-a axat pe proiectul Roşia Montană şi impactul acestuia asupra mediului din cele două ţari. "Doresc să îi multumesc domnului ministru László Borbély pentru promptitudinea şi transparenţa cu care ne-a ţinut la curent referitor la derularea proiectului Roşia Montană. În acest moment, cel mai important lucru pentru noi este comunicarea între partea română şi maghiară privind evoluţia acestui demers. Ungaria cere să fie informată, în continuare, de toate deciziile luate la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor cu privire la acest proiect", a declarat ministrul Sándor Fazekas.

În ceea ce priveşte Strategia Dunării, comisarul ungar, Barsine Pataky Etelka, şi-a exprimat încrederea în colaborarea cu partea română: "Am încredere că vom avea o colaborare excelentă în ceea ce priveşte administrarea bazinului comun al Dunării. Facem cheltuieli uriaşe, şi unii şi alţii, pentru investiţii privind apărarea împotriva inundaţiilor, însă, aşa cum am văzut, nu este întotdeauna suficientă această abordare. Trebuie elaborat şi implementat un plan comun de acţiune, în cadrul Strategiei Dunării, prin care statele noastre să gestioneze în mod eficient eventualele evenimente precum inundaţiile din anul acesta. Ca atare, credem că ar fi o iniţiativă foarte bună crearea unei instituţii mixte, româno-maghiare, care să gestioneze bazinul Dunării. Părţile au căzut de acord că vor cere Uniunii Europene să coordoneze împreună Capitolul V din Strategia Dunării, privind inundaţiile. "

Proiectele propuse şi analizate în cadrul discuţiilor bilaterale se vor materializa cu ocazia reuniunii, din octombrie 2010, a comisiei mixte româno-ungare.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii