Ministrul Mediului a oferit doamnei Francine Cousteau titlul Onorific de Ambasador al RBDD-07.04.09
Ministrul Mediului a oferit doamnei Francine Cousteau titlul Onorific de Ambasador al RBDD-07.04.0907.04. 2009
COMUNICAT DE PRESĂ
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi a oferit în această dimineaţă, doamnei Francine Cousteau, titlul Onorific de Ambasador al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, prilej cu care i-a înmanat şi o plachetă. Decernarea a avut loc în cadrul conferinţei cu tema „Conservarea Deltei Dunării prin intermediul politicii regionale şi de protecţia mediului a Uniunii Europene”, care se desfăşoară în aceste zile la Tulcea. Prin acordarea acestui titlu, Ministerul Mediului recunoaşte eforturile doamnei Francine Cousteau, o susţinătoare consacrată a Deltei Dunării, ce sprijină prin proiectele fundaţiei pe care o conduce, dezvoltarea durabilă a zonei şi va contribui în continuare la promovarea la nivel internaţional a valorilor Deltei.
În cadrul lucrărilor conferinţei, ministrul Nicolae Nemirschi a subliniat faptul că Delta Dunării reprezintă una dintre preocuparile majore ale mandatului său şi va porni de la o delimitare clară a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iniţiind, totodată, demersurile pentru crearea unui pachet legislativ coerent şi mai restrictiv, pentru a promova dezvoltarea durabilă în rezervaţie.
De asemenea, ministrul Mediului a cerut europarlamentarilor români să sprijine, prin intermediul grupurilor de lucru, promovarea valorilor Deltei Dunării şi a potenţialului uriaş al resurselor ce trebuie să rămână moştenire generaţiilor viitoare. El a mai subliniat faptul că există naţiuni care se consideră bogate deoarece beneficiază de resurse de petrol însă adevarata bogăţie este apa, iar Delta Dunării reprezintă un tezaur al României, al Europei şi al întregii lumi. Totodată, ministrul N. Nemirschi a afirmat că va căuta, prin demersuri diplomatice, să crească contribuţiile financiare ale UE în ceea ce priveşte Delta Dunării, mai ales pentru că toate ţările riverane Dunării au o responsabilitate în păstrarea acestei zone unice.
Doamna Francine Cousteau, Preşedinta "Cousteau Society", a menţionat că va continua să fie un susţinator al Deltei şi va promova interesele Deltei Dunării în lume.
Alaturi de ministrul Nicolae Nemirschi la evenimentul organizat la iniţiativa europarlamentarilor Victor Boştinaru şi Daciana Sârbu, au mai participat şi Grigore Baboianu (Guvernatorul Deltei Dunării), Luminiţa Mihailov (Director General, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est), Adriana Ţicău (Membră a Parlamentului European, Comisia pentru transport şi turism), Francine Cousteau, Constanze Krehl – Coordonatorul Grupului Socialist European, Stephan Maria Weber - directorul general al Ursus Breweries, Cătălin Aurelian Rosculete – Secretar de Stat în cadrul MAPDR dar şi reprezentanţi ai ONG-urilor ce activează în sectorul mediului şi ai institutelor de cercetare, precum şi alte personalităţi.
Una dintre concluziile rezultate în cadrul Conferinţei a fost necesitatea unei abordări integrate a problemelor Dunării şi în particular a Deltei Dunării, în sensul că toate componentele sectoriale precum transporturile, mediul sau protecţia socială trebuie abordate în acelaşi cadru, putând să conducă astfel la o exploatare eficientă a resurselor în beneficiul locuitorilor şi la o accelerare a tuturor programelor de dezvoltare durabilă a acestei zone .
Aflată printre participanţii la conferinţă, dna Constanze Krehl – Coordonatorul Grupului Socialist din cadrul Comisiei de Dezvoltare Regională a afirmat că va sprijini şi în continuare iniţiativele româneşti şi abordarea integrată a problematicii Deltei Dunarii la nivelul tuturor tarilor riverane. De asemenea, europarlamentarul român Adriana Ţicău a anuntat crearea unui grup de lucru intitulat “Prietenii Dunării”.
Dezbaterile au avut loc în cadrul a două secţiuni, dintre care una dedicată capacităţii administraţiei locale de a absorbi fonduri europene, provocărilor şi oportunităţilor utilizării acestor fonduri comunitare, necesităţii unei abordări transfrontiere în scopul reducerii poluării. Ce-a de a doua secţiune, dedicată problemelor de mediu, a cuprins teme de discuţii precum dezvoltarea durabilă, agricultura ecologică, managementul deşeurilor în arealul Deltei Dunării, dar şi cooperarea între actorii locali, mediul privat şi cetăţeni.
Direcţia Comunicare şi Organizare a Ministerului Mediului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp