Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:29 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, la cea de-a 3-a Conferinta Mondiala privind Clima

ro

03 Sep, 2009 18:00 773 Marime text

Geneva, 3-4 septembrie 2009

Astăzi a început segmentul la nivel înalt al celei de-a 3-a Conferinţe Mondiale privind Clima, care se desfăşoară la Geneva, Elveţia, în perioada 31 august - 4 septembrie a.c. Delegaţia României participantă la acest eveniment este condusă de domnul Nicolae Nemirschi, ministrul mediului.

Tema acestei conferinţe este „Predicţia climatică şi informaţia în cadrul procesului de luare a deciziilor cu accent pe progresul ştiinţific în prognozele sezoniere şi interanuale, luând în considerare predicţia multidecadală".

Dezbaterile care au avut loc până în prezent, precum şi cele care urmează să se desfăşoare pe parcursul segmentului înalt al reuniunii, analizează posibilitatea folosirii acestor predicţii şi informaţii în scopul adaptării la schimbările climatice a unor sectoare, precum: agricultura şi securitatea alimentară, managementul pădurilor, energie, apă, sănătate, aşezări urbane şi rurale, infrastructură, turism, transport şi comerţ.

Totodată, discuţiile şi Declaraţia care se intenţionează să fie adoptată la încheierea segmentului la nivel înalt al acestei Conferinţe, vizează posibilitatea iniţierii unui Cadru Global pentru Serviciile Climatologice. Prin acest Cadru se doreşte, în principal, îmbunătăţirea informaţiilor în domeniul climei şi asigurarea unei comunicări eficiente între Organizaţia Meteorologică Mondială şi membrii acesteia, respectiv între specialiştii climatologi şi factorii de decizie.

Conferinţa se înscrie în acelaşi timp ca un eveniment important ce precede cea de-a 15-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, care se va desfăşura în luna decembrie a acestui an la Copenhaga.

Domnul Ministru Nicolae Nemirschi va avea o intervenţie, în data de 4 septembrie a.c., prin care va exprima susţinerea de către România a poziţiei Preşedinţiei Suedeze a Uniunii Europene privind necesitatea iniţierii Cadrului Global pentru Serviciile Climatologice.

Direcţia Comunicare şi Organizare

Informaţii suplimentare:

Iniţierea unui Cadrul Global pentru Servicii Climatologice va contribui la realizarea unui management de mai bună calitate a riscurilor aferente variabilităţii şi schimbărilor climatice, prin care se va îmbunătăţi realizarea, disponibilitatea, furnizarea şi aplicarea de prognoze şi servicii climatice cu caracter ştiinţific, pe intervale de timp de la luni la câteva decenii, prin oferirea unei interfeţe eficiente între furnizorii de servicii climatologice şi utilizatorii acestora.

Acest sistem va contribui la dezvoltarea reţelelor locale, naţionale, regionale şi globale existente, care au ca domenii de activitate observaţiile climatice, precum şi programele de monitorizare a climei, de cercetare, modelare şi deservire, inclusiv programele Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

România, alături de ţările participante la această Conferinţă, va milita pentru dezvoltarea serviciilor climatologice naţionale orientate către utilizatori, pentru realizarea de prognoze şi informări mai exacte, prin îmbunătăţirea observaţiilor, monitoringului, cercetării şi modelării climatice, a evaluarilor integrate ale vulnerabilităţii şi a programelor integrate conexe climei. Aceste informaţii vor fi sintetizate prin crearea unui Sistem Informaţional al Serviciilor Climatologice ca o componentă a Cadrului Global pentru Servicii Climatologice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii