Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a participat luni, 20 decembrie la Bruxelles la Consiliul de Mediu, eveniment ce reuneşte miniştri ai mediului din Statele Membre ale Uniunii Europene.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a participat luni, 20 decembrie la Bruxelles la ConsiliulŞeful delegaţiei române, ministrul László Borbély, a intervenit la subiectul referitor la propunerea de Regulament privind introducerea pe piaţă si utilizarea produselor biocide, precizând că România susţine adoptarea Regulamentului, chiar dacă aplicarea acestuia va spori sarcinile administrative ale autorităţilor competente, precum şi ale sectorului privat. Totodată, şeful delegaţiei române a subliniat importanţa legăturii acestui Regulament cu legislaţia din domeniul managementului deşeurilor, în contextul în care, prin intrarea în vigoare a acestui Regulament vor fi scoase de pe piaţă unele substanţe active/produse biocide, care nu vor îndeplini criteriile impuse de protecţie a sănătăţii umane şi a mediului. "În consecinţă, este esenţial să se asigure respectarea legislaţiei privind eliminarea deşeurilor pentru a evita posibile efecte negative asupra mediului", a precizat domnul ministru László Borbély.
În ceea ce priveşte Regulamentul privind reducerea emisiilor de CO2 generate de vehiculele uşoare, cel mai dezbătut subiect a fost stabilirea obiectivului de reducere a emisiilor pe termen lung (până în 2020). În final, a fost stabilit un obiectiv pe termen lung de 147gCO2/Km, care a întrunit acordul tuturor Statelor Membre, inclusiv al României.
Referitor la Regulamentul privind posibilitatea statelor membre de a restricţiona sau de a interzice cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor, raportul a relevat faptul că trebuie continuate discuţiile. Este importantă finalizarea tuturor activităţilor prevăzute în Concluziile Consiliului Mediu din decembrie 2008, precum şi furnizarea unei liste cu privire la posibilele motive care ar putea fi invocate de Statele Membre pentru interzicerea/restricţionarea cultivării acestor OMG-uri.
În legatură cu concluziile Consiliului privind gestionarea durabilă a materialelor şi producţia şi consumul durabile, domnul ministru Borbély a precizat că „pentru asigurarea protecţiei ecosistemelor naturale avem o responsabilitate imensă, iar trecerea, la nivel european, de la abordarea sectorială a politicii de mediu la o abordare integrată trebuie intensificată. Aceasta poate fi realizată numai prin stabilirea de ţinte şi obiective sinergice" ... precum şi prin „dezvoltarea de instrumente şi măsuri care pot asigura punerea în aplicare a acestor obiective şi prin stabilirea de indicatori concreţi, cuantificabili, ce pot contribui la asigurarea utilizării eficiente a resurselor naturale."
Referindu-se la rezultatele Conferinţei de la Cancún privind schimbările climatice, dl. ministru László Borbély a apreciat că această conferinţă "a reuşit să deblocheze întregul proces de negociere, iar toate părţile importante au fost readuse la masa negocierilor, conştiente că este nevoie de propuneri şi angajamente concrete". Totodată, şeful delegaţiei române a continuat: "Trebuie să profităm de noua atmosferă constructivă dezvoltată de aceste negocieri. După Cancún, obiectivele sensibile privind angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie să fie în prim planul negocierilor".
Delegaţia României a prezentat totodată, la punctul "Diverse" de pe agenda reuniunii Consiliului şi o scurtă informare privind organizarea celei de a doua reuniuni a Părţilor la Protocolul privind "Apa şi sănătatea" la Convenţia privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaţionale, semnată la Helsinki în 1992, care a avut loc la Bucureşti, în perioada 23-25 noiembrie 2010.
Direcţia de Comunicare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp