Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Mediului si Padurilor la intalnire pe tema gestionarii deseurilor

ro

26 Jul, 2010 22:15 800 Marime text

26.07.2010

INFORMARE DE PRESĂ

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László BORBÉLY a participat luni, 26 iulie a.c, la discuţiile finale privind proiectul "Obligaţii ale autorităţilor locale în gestionarea deşeurilor generate de populaţie: provocări, bariere, soluţii". Evenimentul, găzduit de  hotel NOVOTEL din Bucureşti, a fost realizat de Asociaţia Română de Salubritate împreună cu Direcţia Generală AM POS Mediu din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

“ În ceea ce priveşte managementul  deşeurilor pot spune că am observat că nu a existat până acum o concepţie coerentă în special la nivelul autorităţilor locale care ştiau încă din 2005-2006 că trebuie să închidă gropile de gunoi neconforme. Chiar săptămâna viitoare voi convoa o sedinţă cu reprezentanţii autorităţilor locale din judeţele care nu mai au gropi de gunoi, repectiv din Timiş, Vaslui, Bacău, Satu Mare, Mureş şi Teleorman. La unii dintre aceştia există încercări de rezolvare a situaţiei, cum ar fi în Satu Mare unde, prin intermediul POS Mediu, se va realize o groapă de gunoi până la sfârşitul acestui an, dar restul judeţelor sunt într-o situaţie destul de dificilă. Acest lucru putea fi evitat din start dacă autorităţile conştientizau problema şi amenajau platforme temporare de depozitare a deşeurilor“ a declarat ministrul László BORBÉLY.

Pornind de la faptul că în perioada 2007 – 2009 s-au înregistrat mari întârzieri în aceesarea fondurilor europene pe Axa 2 – gestiunea deşeurilor, Asociaţia Română de Salubritate împreună cu Direcţia Generală AM POS Mediu au decis realizarea împreună a unui proiect care să cuprindă şapte întâlniri de lucru pe euroregiuni. Acest proiect a supus unei analize starea exactă a gestiunii deşeurilor în aceste zone, precum şi evoluţiile viitoare în domeniu, determinate de investiţiile rezultate în urma accesării acestor fonduri pentru fiecare judeţ în parte. În acelaşi timp, în cadrul proiectului s-a militat pentru identificarea de noi posibilităţi de colaborare între autorităţile locale, pe de o parte  şi operatorii de salubritate şi reciclatorii, pe de altă parte.

Printre subiectele prezentate în cadrul acestei întâlniri au fost parteneriatul şi performanţa: soluţii în atingerea obiectivelor naţionale, co-procesarea deşeurilor în industria cimentului, aspecte privind reciclarea deşeurilor de ambalaje în România dar şi principalele rezultate în urma întâlnirilor pe euroregiuni. De asemenea, reprezentanţii MMP au vorbit despre obligaţiile din domeniul gestiunii deşeurilor, oportunităţile de finanţare prin POS Mediu dar şi activitatea de control în domeniul gestiunii deşeurilor.

De asemenea, Ministrul Mediului şi Pădurilor a declarat că va organiza şi o întâlnire cu operatorii de salubritate din ţară deoarece “sunt destui operatori privaţi care au intenţia de a investi în domeniul managementului deşeurilor, dar există tot felul de dispute în cadrul judeţelor, în funcţie de interesele locale. Exisă posibilitatea coincinerării deşeurilor producându-se astfel şi energie, însă investiţiile vor fi considerabil mai mari decât în cazul construirii unei gropi de gunoi. Tocmai de aceea întâlnirea pe care vreau să o organizez la minister va fi benefică şi va analiza şi aspectele privind crearea de parteneriate public-privat pentru eventuală coincinerare în judeţele care şi-au prezentat interesul pentru această posibilitate.“

            Alături de ministrul László BORBÉLY, la eveniment au mai fost prezenţi şi Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – ANRSC. De asemenea au mai participat preşedinţi de consilii judeţene, primari de municipii reşedinţe de judeţ, operatori de salubritate, reciclatori, asociaţii şi societăţi de preluare a responsabilităţilor de recuperare şi reciclare a deşeurilor, dar şi alţi invitaţi din instituţii centrale ale statului care au atribuţii în acest domeniu.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii