Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:55 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Mediului si Padurilor, prezent la lucrarile celei de a 18-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabila

ro

13 May, 2010 19:10 706 Marime text

12.05.2010
COMUNICAT DE PRESĂ
Ministrul Mediului şi Pădurilor, prezent la  lucrările celei de a 18-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă

Ministrul Mediului si Pădurilor, László Borbély conduce delegaţia României la lucrările celei de a 18-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă, ce se desfăşoară la New York, în perioada 03-14 mai 2010. Din delegaţia României la nivel înalt face parte şi domnul Secretar de Stat Marin Anton din Ministerul Transporturilor şi Infrastructruii, transportul fiind una dintre temele actuale.
             Temele aflate pe agenda Comisiei la sesiunea curentă vizează o serie de domenii specifice Agendei 21 precum transporturile, chimicalele, managementul deşeurilor, minerit şi programul cadru pe 10 ani privind modele de consum şi producţie durabile.
Ministrul László Borbély, alături de Ministrul Resurselor Minerale din Africa de Sud, Susan Shabangu, a co-prezidat, miercuri 12 mai 2010, masa rotundă ministerială axată pe tematica mineritului şi a susţinut, o serie de intervenţii în plen prezentând experienţa naţională a României în implementarea Agendei 21.
„Ciclul actual al Comisiei pentru Dezvoltare Durabilă (CSD) subliniază importanţa tot mai mare la nivel internaţional din cele cinci grupuri tematice, ca urmare a presiunilor făcute asupra mediului natural de către civilizaţia noastră. Cele cinci grupuri tematice - produse chimice, minerit, transport, gestionarea deşeurilor, consumul şi producţia durabilă - sunt tot mai dificile, astfel că este esenţial să avem o acţiune eficientă pentru a ajunge la un progres efectiv. Actualul proces de evaluare la CSD18 este crucial pentru elaborarea deciziilor politice pentru următoarea reuniune a CSD. Dezvoltarea durabilă reprezintă o adaptare continuă a societăţii şi economiei, în vederea unei abordări echilibrate. Tehnologiile care nu poluează ar trebui să fie considerate drept o investiţie în viitor, ceea ce ar permite o dezvoltare adecvată pentru generaţiile viitoare. Una din principalele constrângeri reprezentate de activităţile miniere în perspectiva dezvoltării  globale ar putea proveni din consumul tot mai mare de resurse, mai ales de energie şi apă, necesare pentru a extrage metale, precum şi din  creşterea poluării din cauza deşeurilor generate prin procesul de extracţie.Guvernele ar trebui să joace un rol important în crearea politicilor economice şi a unui cadru adecvat de reglementare care vizează încurajarea contribuţiei miniere la dezvoltarea durabilă. În cadrul sesiunii curente, ar trebui evaluate corect provocările şi constrângerile din minerit precum şi din sectorul metalelor în cadrul sesiunii curente pentru a pregăti calea deciziilor de politici eficiente în domeniul minier, la CSD19, luand in considerare in principal efectele mineritului asupra mediului şi al poluarii coroborat cu crearea unor politici economice coerente”, a declarat ministrul László Borbély în cadrul mesei rotunde axată pe tematica mineritului.
În cursul zilei de miercuri, 12.05.2010,  ministrul László Borbély a avut întrevederi cu comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, cu şeful Diviziei ONU pentru Dezvoltare Durabilă, Tariq Banuri şi cu ministrul pentru Resurse Minerale al Africii de Sud, Susan Shabangu.
În cadrul întrevederii cu comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik, ministrul  László Borbély a făcut o scurtă prezentare a priorităţilor stabilite în Programul de Guvernare pentru 2009-2013, în domeniul protecţiei mediului, subliniind faptul că, România a fost unul dintre principalii promotori privind Strategia pentru regiunea Dunării.
 „Considerăm că Strategia UE pentru regiunea Dunării va fi un cadru de cooperare coerent, care va contribui la punerea în aplicare a obiectivelor UE şi va promova valorile şi principiile comunitare în ţările riverane. Avem convingerea că noua strategie va sprijini punerea în aplicare a noilor tehnologii în ceea ce priveşte dezvoltarea, întreţinerea şi protejarea râului, astfel încât Dunărea să devină o arteră comercială modernă, atractivă, ecologică şi compatibilă cu ecosistemele existente”, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor,  László Borbély, la întâlnirea cu comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii