Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MMP Comunicat de presa - 28.06.2010

ro

29 Jun, 2010 05:26 908 Marime text

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a semnat luni, 28 iunie 2010, la Chişinău, în Republica Moldova, „Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor Prutului şi Dunării", fiind prezent, totodată, la lucrările primei reuniuni a Comisiei Mixte moldo-române pentru colaborare în cadrul „Memorandumului de Înţelegere între Ministerul Mediului şi Pădurilor din România şi Ministerul Mediului din Republica Moldova privind colaborarea în domeniul protecţiei mediului". Astfel, România are încheiate acum acorduri privind gospodărirea apelor transfrontiere cu toate ţările vecine: Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria şi Republica Moldova.

„Între România şi Moldova există o adevărată tradiţie în colaborarea privind protecţia mediului, iar semnarea acestui acord are o importanţă deosebită pentru ambele părţi: în câteva luni am reuşit să realizăm ceea ce nu s-a făcut în ultimii 20 de ani. În 27 aprilie a fost semnat Memorandumul de cooperare, iar astăzi a fost semnat acordul pe ape" a declarat ministrul László Borbély.

„Ca Preşedinte al Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă voi pune accentul pe o cooperare strânsă şi în domeniul schimbărilor climatice. Atât Acordul semnat astăzi, cât şi Memorandumul înseamnă mai multe proiecte comune în vederea prevenirii efectelor dezastruoase ale inundaţiilor. Aceste acte, odată semnate, trebuie umplute de conţinut, tocmai din acest motiv întrunindu-se astăzi şi prima comisie mixtă pe baza memorandumului de cooperare pe protecţia mediului semnat la 27 aprilie, în acest an", a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Acest acord va contribui la relansarea cooperării transfrontiere în vederea regularizării cursurilor unor râuri sau a administrării comune a unor zone umede şi a unor arii protejate, ceea ce poate contribui la o viaţă mai sigură, mai sănătoasă şi poate asigura locuri de muncă suplimentare, pe ambele părţi ale frontierei.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a precizat că "în contextul în care schimbările climatice conduc la fenomene meteorologice şi hidrologice extreme, eforturile noastre trebuie să se concentreze către utilizarea, protecţia şi dezvoltarea resurselor de apă într-o manieră echitabilă şi durabilă".

Ministrul László Borbély şi-a manifestat susţinerea pentru „dirijarea unor fonduri către Moldova în cadrul iniţiativei Fast Start Financing, iniţiativă care susţine dirijarea către Republica Moldova a unor fonduri destinate finanţării timpurii a acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice în ţările în curs de dezvoltare, acţiuni pentru care România s-a angajat să aloce suma totală de 15 milioane de euro în următorii trei ani".

Discuţiile din cadrul Comisiei Mixte s-au axat şi pe expertiza tehnică privind transpunerea şi implementarea aquis-ului comunitar de mediu, protecţia şi conservarea solului şi subsolului. De asemenea, în cadrul Comisiei Mixte a fost pus accentul şi pe colaborarea în vederea realizării de proiecte pentru conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de interes comunitar şi a ariilor naturale protejate de interes transfrontier, dar şi pe "Implementarea Directivei Cadru privind Apa".

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, s-a întâlnit şi a purtat discuţii şi cu Preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

DIRECŢIA DE COMUNICARE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii