Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MMP Informare de presa - 24.06.2010 (1)

ro

25 Jun, 2010 05:02 1302 Marime text

La sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor s-a întrunit în această după-amiază Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza situaţia existentă la această oră în ţară, ca urmare a precipitatiilor căzute, dar şi prognoza hidrometeorologică pentru următoarea perioadă.

În cadrul şedinţei au fost analizate evoluţiile din teren ale nivelurilor şi debitelor pe râurile mici din bazinele hidrografice situate în nordul şi estul ţării, precum şi pe fluviul Dunărea, volumele disponibile în lacurile de acumulare pentru atenuarea unor eventuale unde de viitură şi s-a dispus efectuarea de pregoliri. De asemenea, a fost dispusă adoptarea măsurilor necesare evitării producerii unor accidente la acumulările şi iazurile piscicole aflate în administrarea Consiliilor Locale şi agenţilor economici.

Reprezentantul ANM a prezentat situaţia meteorologică, cu referire specială pentru judeţele Vaslui, Iaşi şi Bacău unde sunt prognozate, începănd de mâine, cantităţi de precipitaţii importante ce pot depăşi local 60-70 l/mp în 24 ore. În şedinţă s-a luat decizia instituirii Codului Portocaliu pentru judeţele Vaslui, Iaşi şi Bacău şi a codului Galben pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Covasna, Galaţi, Harghita, Maramureş, Mureş, Neamţ, Suceava şi Vrancea ca urmare a precipitaţiilor abundente din perioada 25 iunie, ora 12 - 26 iunie, ora 12.

Reprezentantul INHGA a precizat că la această oră se înregistrează depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe râurile Prut, Crasna dar şi pe fluviul Dunărea. Se menţine COD ROŞU pe răul Prut sector Oroftiana-amonte Rădăuţi-Prut (jud. Botoşani) şi codul PORTOCALIU pe răul Prut sector Rădăuţi-Prut-amonte acumularea Stânca Costeşti, pe râul Crasna (jud. Satu Mare), pe Someşul Mic şi afluentul sau Fizeş şi se instituie pe râul Valea Câinelui (jud. Teleorman). De asemenea, se menţine COD GALBEN pe Siret, pe sectorul Zvoriştea-Drăgeşti- jud. Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Bacău, pe râurile din bazinul hidrografic Jijia, pe Bonţida, Mureş (sector Săvârşin-Radna), Bega Veche (sector aval Beregsău).

Reprezentantul ANAR a expus situaţia modului de exploatare a lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, menţionând că s-a dispus efectuarea de pregoliri în vederea asigurării volumelor necesare atenuării unor eventuale viituri, în special pe râurile Siret şi Prut.

MĂSURI RECOMANDATE:

- Monitorizarea permanentă a lucrărilor de îndiguiri, de către deţinătorii acestora (ANAR, ANIF, primării), a cursurilor de apă, precum şi pregătirea materialelor, mijloacelor şi a formaţiilor de intervenţie operativă;

- Monitorizarea permanentă a cursurilor de apă din bazinele avertizate;

- Monitorizarea râului Prut şi a acumulării Stânca Costeşti, precum şi a râului Siret;

- Asigurarea permanenţei la Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă la nivelul judeţelor avertizate, prin grija primarilor, în vederea primirii avertizărilor şi prognozelor hidrometeorologice şi diseminării lor către populaţie, precum şi transmiterii de informaţii privind măsurile luate şi cele necesare pentru limitarea efectelor unor eventuale inundaţii;

- Îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albia majoră a cursurilor de apă, care, prin antrenare, pot conduce la obturarea scurgerii;

- Întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere, precum şi îndepărtarea plutitorilor din secţiunile podurilor şi podeţelor în localităţi, de către primării;

- Luarea tuturor măsurilor ce se impun pentru asigurarea scurgerii apelor mari pe cursurile de apă permanente şi nepermanente în localităţi, în zona podurilor şi podeţelor.

La şedinţa CMSU condusă de Dan CÂRLAN, Secretar de Stat pentru Ape, au fost prezenţi reprezentanţi ai A. N. „Apele Române", INHGA, ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai Gărzii Naţionale de Mediu, ai Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Mediului, ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, ai Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare şi ai S.C. Hidroelectrica S.A.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii