Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Municipiul Braşov a fost desemnat - „Capitala Verde a Romaniei in 2010"

ro

09 Feb, 2011 13:21 881 Marime text
Prima ediţie al unuia dintre cele mai mari programe de mediu din ţară, „Capitala Verde a României", a desemnat cele mai implicate oraşe din România în proiectele de protecţie a mediului. La Gala de decernare a premiilor au participat Ministrul Mediului şi Pădurilor, dl. Laszlo Borbely şi reprezentanţii autorităţilor locale din oraşele inscrise în competiţie.

Timişoara, Cluj, Brăila, Sectorul 2 ( Bucureşti ), Slobozia, Alexandria, Braţov, Deva, Sfântu Gheorghe şi Zalău sunt oraşele care au luat parte la iniţiativa naţională inaugurată în anul 2010 de Umbrela Verde, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, ce are ca scop conştientizarea importanţei implicării comunităţii în proiectele de mediu alături de autorităţile locale.

Proiectul «Capitala Verde a României» a avut susţinerea noastră încă din momentul lansării şi vom continua să îl susţinem şi pe viitor. Felicit organizatorii pentru demararea unui proiect ambiţios şi sunt convins că la următoarele ediţii se vor înscrie şi mai multe municipii. Această competiţie are rolul de a arăta că ne pasă de mediu şi că suntem activi în acest sens. Este nevoie să contribuim cu toţii la protejarea mediului, iar astfel de proiecte au rolul de a ne atrage atenţia asupra acestui lucru. În ceea ce ne priveşte, chiar dacă a fost un an de criză, am reuşit să alocăm şi să utilizăm de două ori mai mulţi bani pentru investiţii de mediu. Avem multe programe la Administraţia Fondului pentru Mediu care vin în sprijinul autorităţilor locale care depun proiecte viabile", a declarat Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, cu ocazia Galei de decernare a premiilor.

Din cele zece municipii înscrise, municipiul Braşov a adunat punctajul cel mai mare acordat de juriu şi este oraşul care va purta pe parcursul acestui an titlul de „Capitala Verde a României 2010". Premiul oferit de organizatori consta în oferirea dreptului de utilizare a titlului de Capitala Verde a României pe tot parcursul anului 2011, montarea în oraş a unor elemente de signalistică care vor evidenţia distincţia obţinută, precum şi promovarea la nivel naţional a titlului câştigat.

„În cadrul Galei Capitala Verde a României 2010, au fost oferite distincţii speciale şi celorlalte nouă oraşe::

„Premiul pentru strategia de mediu şi managementul deşeurilor": Timişoara

„Premiul pentru planul de dezvoltare durabilă": Cluj

„Premiul pentru acţiunile de mediu întreprinse şi comunicarea între autorităţi şi populaţie": Zalău

„Premiul pentru acţiunile reciclabile întreprinse": Brăila

„Premiul pentru planul de acţiuni viitoare în domeniul protecţiei mediului înconjurător": Sfântu Gheorghe

„Premiul pentru acţiunile derulate în vederea evitării/minimizarii poluării": Deva

„Premiul pentru măsurile luate pentru prevenirea strângerii unei cantităţi mari de deşeuri în spaţiul urban": Sectorul 2

„Premiul pentru promovarea conceptului de colectare selectivă şi acceptarea acesteia de către locuitori": Slobozia

„Premiul pentruiniţiativa în domeniul protecţiei mediului înconjurător": Alexandria

Competiţia a avut şi o secţiune specială care s-a desfăşurat în mediul on-line şi care a implicat 153 de bloggeri care au susţinut oraşele preferate. Astfel, Sfantu Gheorghe a primit şi Premiul special al blogosferei, adunând cele mai multe voturi, în numar de 58, fiind urmat de Braşov, cu 45 de voturi şi de Timişoara, care a adunat 19 voturi.

Juriul

Jurizarea a fost facută de către reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor şi ai URBB-Tuborg România:

Diana Celea, consilier în cadrul Direcţie Generale Deşeuri şi Substanţe Periculoase

Aureliu Dumitrescu, consilier în cadrul Direcţiei Controlul Poluarii şi Evaluare Impact din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor

Shachar Shaine, Preşedinte URBB - Tuborg România

Alina Bratu, Corporate Affairs Manager URBB şi coordonator al proiectului Umbrela Verde

Cristina Cenuse, Client Service Director la agenţia Prospero, responsabilă de proiectul Umbrela Verde.

Programul „Capitala Verde a României" va continua în 2011 cu cea de-a doua ediţie. Organizatorii îşi propun ca numarul oraşelor înscrise în competiţie pentru titlu să se dubleze, încurajând astfel implicarea câştig-câştig care are loc atunci când comunitatea sprijină iniţiativele autorităţilor locale. Mai mult decât atât, participarea asigură recunoaşterea eforturilor de punere în practică a unor planuri de dezvoltare durabilă şi sustenabilă destinate generaţiilor viitoare.

Despre competiţia Capitala Verde a României 2010

Înscrierea pentru competiţia oraşelor „verzi" a putut fi facută de către primar sau o persoană delegata în mod expres de primar, în perioada 1 iulie - 20 decembrie 2010. În afară de completarea formularului de înscriere, oraşele finaliste au realizat câte o "poveste a oraşului", un document care descrie punctele forte ale oraşului care îl recomandă drept "Capitala Verde a României în 2010".

Povestea oraşului de anul acesta aparţine Municipiului Braşov, unde politicile şi programele de dezvoltare locală din ultimii trei ani clasează problematica dezvoltării durabile din prisma protecţiei şi sănătăţii mediului înconjurător, unde implicarea comunităţii reprezintă un obiectiv strategic. Este principalul motiv pentru care campaniile de educare şi conştientizare iniţiate de autorităţile locale şi dedicate locuitorilor oraşului Braşov cu privire la protejarea mediului şi conservarea naturii a fost în permanenţă sprijninită de cetăţenii săi, de societăţile comerciale sau ONG-uri şi au fost apreciate la nivel european. Faptul că „Oraşul de la poalele Tâmpei" a avut cel mai mare numar de voluntari în cadrul proiectului „Let's do it România" confirmă nivelul ridicat al implicării voluntare în aspectele ce ţin de protecţia mediului.

Un alt aspect care a contat in acordarea titlului a fost reprezentat de directiile viitoare stabilite de autoritatile brasovene pentru dezvoltarea urbana, care urmaresc indeaproape principiile sustenabilitatii: programe si planuri de actiune de reabilitare si inregistrare a tuturor zonelor verzi prin introducerea „Registrului local al spatiilor verzi", implementarea unor politici energetice alternative si durabile prin implicarea in asociatia europeana Energy-Cities la nivelul careia municipiul este vicepresedinte, colectarea selectiva a deseurilor. O semnificatie majora le reprezinta „Pactul Primariilor" si „Planul de actiune privind energia durabila", prin care Brasovul are ca obiectiv ca pana in anul 2020 sa reduca emisiie de dioxid de carbon cu 20% prin cresterea eficientei energetice si prin utilizarea energiei regenerabile. In plus, in calitate de oras turistic modern, reabilitarea, protectia si conservarea biodiversitatii ariei protejate „Muntele Tampa" intra si ea in atentia autoritatilor municipale.

Despre Umbrela Verde

Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu, initiata de Tuborg Romania, in vara anului 2007. Obiectivele campaniei sunt sa schimbe o mentalitate profund gresita a romanilor: "Gestul meu nu conteaza" si sa-i convinga ca, impreuna, trebuie sa pastram Romania curata, prin actiuni care urmaresc responsabilizarea prin puterea exemplului personal. Programul se bucura in acest moment de sprijinul a peste 1.300 de voluntari si peste 1000 de bloggeri parteneri. In plus, mai mult de 150.000 de stickere pentru masina cu mesajul "Eu nu arunc gunoi pe strada" au fost distribuite atat prin actiuni punctuale derulate in trafic, cat si direct beneficiarilor, in urma solicitarilor primite pe site-ul campaniei, www.umbrelaverde.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii