Negocierile de la Copenhaga trebuie sa asigure incheierea la nivel global a unui acord cuprinzator
Negocierile de la Copenhaga trebuie sa asigure incheierea la nivel global a unui acord cuprinzator
04.12.2009
INFORMARE DE PRESĂ
Negocierile de la Copenhaga trebuie să asigure încheierea la nivel global a unui acord cuprinzător, cu ţinte ambiţioase
Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice se va desfăşura în perioada 7-18 decembrie 2009 la Copenhaga, în Regatul Danemarcei.
Negocierile de la Copenhaga sunt decisive pentru obţinerea unor rezultate concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice. Marea provocare a viitorului acord va fi ca obiectivele acestuia să fie ambiţioase şi cuprinzătoare, în primul rând prin asumarea unor ţinte semnificative de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de către toate ţările dezvoltate, dar şi o modificare în sens pozitiv a emisiilor în ţările în curs de dezvoltare.
România şi partenerii din Uniunea Europeană vor depune toate eforturile necesare pentru a stimula progresul negocierilor, astfel încât acordul ce va fi încheiat să genereze obligaţii de atingere a unor ţinte concrete de reducere a emisiilor în toate ţările dezvoltate. Până la acest moment, negocierile la nivel internaţional au înaintat într-un ritm foarte lent, fiind dificil să se ajungă la consens asupra unor aspecte esenţiale precum forma acordului şi finanţarea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice în statele în curs de dezvoltare. Deşi agenda iniţială preconiza finalizarea negocierilor la Copenhaga, evoluţia discuţiilor la nivel internaţional arată că negocierile din luna decembrie vor asigura elementele esenţiale ale unui acord politic, urmând ca în cursul anului viitor să fie continuate negocierile asupra textului propriu-zis al acordului, dar şi regulile privind implementarea acestuia.
Până la data de 15 decembrie 2009 vor avea loc discuţii şi negocieri la nivel de experţi, iar în perioada 16 – 18 decembrie negocierile se vor desfăşura şi între reprezentanţi la nivel înalt.
Delegaţia României la negocierile Conferinţa de la Copenhaga va fi condusă de ministrul mediului şi va include reprezentanţi de la Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii şi Ministerul Afacerilor Externe.
Dezbaterile conferinţei vor fi conduse de Connie Hedegaard, fost ministru pentru energie şi schimbări climatice în Danemarca, actualul comisar nominalizat pentru schimbări climatice, portofoliu nou înfiinţat în cadrul Comisiei Europene, pentru următorul mandat al acesteia.
Mai multe informaţii privind conferinţa ONU de la Copenhaga puteţi obţine accesând secţiunea special dedicată acestui eveniment de pe site-ul MAE, link: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=41372.
Direcţia Comunicare şi Organizare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp