OUG privind modificarea si completarea Legii apelor nr. 107/1996
OUG privind modificarea si completarea Legii apelor nr. 107/1996
Direcţia Comunicare
05.02.2010
COMUNICAT DE PRESĂ
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind modificarea şi completarea Legii apelor nr. 107/1996 armonizează legislaţia în domeniul apelor
Guvernul României a aprobat, în şedinţa de astăzi, 5 februarie 2010, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind modificarea şi completarea Legii apelor nr. 107/1996, iniţiată de Ministerul Mediului şi Pădurilor. Ordonanţa adoptată astăzi îmbunătăţeşte şi consolidează cadrul legislativ din domeniul apelor, reprezentând în acelaşi timp o măsură pentru soluţionarea procedurii de infrigement declanşată de Comisia Europeană împotriva României.
Acest act normativ transpune în totalitate prevederile Directivei Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2000/60/CE privind stabilirea unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, şi prevederile Directivei Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2007/60/CE privind evaluarea şi gestionarea riscurilor la inundaţii.
Prin acestă ordonanţă s-au armonizat unele trimiteri la actele legislative naţionale care transpun legislaţia comunitară în domeniul epurării apelor uzate, protecţiei apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniti din surse agricole, descărcării anumitor substanţe periculoase în mediul acvatic, dar şi a prevenirii şi controlului integrat al poluării.
De asemenea, actul normativ introduce clarificări care vizează reglementarea unor acţiuni în cadrul programelor de măsuri din planurile de management la nivel bazinului hidrografic privind prevenirea deteriorării stării tuturor corpurilor de apă de suprafaţă, reducerea poluării cu substanţe prioritar periculoase, prevenirea şi limitarea evacuării poluanţilor în apele subterane şi prevenirea deteriorării stării tuturor corpurilor de ape subterană, precum şi măsuri pentru inversarea tendinţei semnificative şi susţinute de creştere a concentraţiei oricărui poluant rezultate din impactul activităţii umane, pentru corpurile de apă subterane.
OUG pentru modificarea şi completare a Legii apelor nr. 107/1996 cuprinde precizarea clară a termenului de Schemă Directoare care reprezintă instrumentul principal de planificare, dezvoltare şi gospodărire a apelor la nivelul districtului de bazin hidrografic şi a componentelor acesteia, respectiv Planul de Amenajare a Bazinului Hidrografic şi Planul de Management al Bazinului Hidrografic.
Alte reglementari aduse de actul normativ aprobat astăzi de Guvern, în conformitate cu Directiva Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2000/60/CE privind stabilirea unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, se referă la injectarea în straturi de foarte mare adâncime a apelor cu conţinut de substanţe care rezultă în urma operaţiilor de explorare şi extracţie a hidrocarburilor sau în urma activităţilor miniere, desfăşurarea activităţii de construcţie, inginerie civilă şi lucrări publice, precum şi alte activităţi similare pe sol sau în sol, care intră în contact cu corpurile de apa subterană.
Totodată, au fost introduse reglementări suplimentare privind dreptul de folosinţă a perimetrelor din domeniul public al apelor în care se execută activităţi de extracţie a agregatelor minerale precum şi obligaţiile persoanelor juridice care efectuează extracţii de agregate minerale de pe terenuri situate în domeniul public al apelor de a obţine toate avizele prevăzute de legislaţie.
Prin această Ordonanţă de Urgenţă au fost introduse şi noi fapte care constituie contravenţii în domeniul apelor: eliberarea autorizaţiei de construire fără aviz de amplasament/aviz de gospodărire a apelor; neefectuarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, precum şi neechiparea construcţiilor hidrotehnice cu instalaţiile şi aparatura necesară urmăririi comportării în timp. În acelaşi timp, au fost introduse contravenţii care se referă la: nerespectarea obligaţiei riveranilor sau unităţilor administrativ-teritoriale, prin autorităţile administraţiei publice locale, de a întreţine albiile cursurilor de apă în zonele stabilite; lipsa regulamentelor de exploatare şi a planurilor de avertizare-alarmare la deţinătorii de baraje şi lacuri de acumulare precum şi nereactualizarea acestora; eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru amplasarea în albii majore de noi obiective economice sau sociale, inclusiv de noi locuinţe fără avizul de amplasament, precum şi fără avizul sau autorizaţia de gospodărire a apelor.
O altă prevedere a Ordonanţei se referă la realizarea evaluărilor preliminare în vederea stabilirii bazinelor hidrografice care prezintă risc de inundaţii. Pentru zonele identificate ca având risc trebuie să se elaboreze hărţi de risc până în anul 2013 şi planuri de management, conţinând măsuri de prevenire, protecţie şi pregătire pentru intervenţie până în anul 2015.
Direcţia Comunicare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp