Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:24 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Până în anul 2015 România va implementa Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în toate judeţele

ro

12 Apr, 2011 22:39 935 Marime text
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a deschis marţi, 12 aprilie, lucrările Conferinţei „Managementul Integrat al Deşeurilor - Impactul Directivei Cadru şi Societatea Europeană a Reciclării", eveniment organizat de Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă, sub Înaltul Patronaj al Ministerului Mediului şi Pădurilor.

"Conferinţa are o importanţă deosebită atât prin subiectele discutate cât şi prin numărul participanţilor. Eu sunt convins că toţi cei care lucrează în domeniul mediului, sau care vor lucra, fac o meserie de viitor pentru că, aşa cum am mai zis, secolul XXI va fi al mediului sau nu va fi deloc", a declarat ministrul László Borbély în deschiderea lucrărilor.

Evenimentul a fost centrat pe măsurile întreprinse de România în vederea respectării Directivei Cadru numărul 98, din 2008, a Parlamentului European şi a Consiliului privind deşeurile. Obiectivul major al directivei europene este acela de a conduce la realizarea, în Uniunea Europeană, a unei aşa-numite societăţi a reciclării, în cadrul căreia se doreşte evitarea generării de deşeuri şi utilizarea deşeurilor ca resursă. Astfel, şeful Direcţiei de Managementul Deşeurilor al Comisiei Europene, Julio Garcia Burgues, a precizat că: "Spre deosebire de legislaţia europeană anterioară, pe care noua directivă a abrogat-o, acum accentul principal se pune pe cinci paşi care ierarhizează priorităţilor în cadrul legislaţiei şi al politicii în materie de prevenire a generării şi de gestionare a deşeurilor. Ceea ce vreau să spun este faptul că, în aplicarea ierarhiei deşeurilor, autorităţile competente adoptă măsuri prin care se încurajează o gestionare eficientă a acestora constând în prevenirea, pregătirea pentru reutilizare, reciclarea, operaţiuni de valorificare, de exemplu valorificarea energetică şi eliminarea deşeurilor".

În vederea transpunerii Directivei 98/ 2008 în legislaţia naţională, La iniţiativa Ministerului Mediului şi Pădurilor, în data de 6 aprilie, Guvernul României a adoptat Legea privind regimul deşeurilor. "Deoarece sunt prevăzute reglementări menite să asigure protecţia mediului, legea instituie obligaţia de a trata deşeurile într-o manieră care să nu aibă efecte negative asupra acestuia şi a sănătăţii populaţiei, prin încurajarea punerii în aplicare a ierarhiei deşeurilor şi reducerea consumului de resurse. Sperăm ca, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, legea să fie deja gata de implementare. Am închis până acum 137 de depozite neconforme şi mai trebuie să închidem alte 100. Sper că din banii de la UE, până în anul 2015 să avem implementat, în toate judeţele, Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor. Avem contracte dar responsabilitatea implementării acestui sistem stă exclusiv la autorităţile locale. Ei fac licitaţiile, ei implementează.Vreau să reamintesc că suntem primii în Europa la numărul de contracte semnate. Numai în ultimele două luni am semnat contracte de peste 800 milioane de euro, şi suntem deja, din acest punct de vedere, în 2012", a subliniat ministrul Mediului şi Pădurilor.

În ceea ce priveşte legislaţia din domeniul deşeurilor, László Borbély a precizat că: "Prin noua Lege a Deşeurilor, am modificat normele în ceea ce priveşte DEEE-urile şi am eliminat buyback-ul. Acum sunt reguli mult mai clare. Mai e de discutat despre taxa de depozitare. În acest domeniu pot spune ca la nivelul UE aceasta taxă este de 4 ori mai mare şi va trebui să avem şi noi o politică privind această taxă. Fondurile colectate din aceasta pot fi utilizate, de exemplu, pentru a putea decontamina siturile cu probleme. La noi, autorităţile trebuie să ajungă la o înţelegere cu operatorii locali. În termeni concreţi ai economiei de piaţă, autorităţile şi operatorii trebuie să fie mai maleabili. E anormal să ai 5 celule pentru depozitare şi 3 să stea goale pentru că primaria nu se înţelege cu operatorul local."

Ministrul Mediului şi Pădurilor a încheiat alocuţiunea sa reamintind că "anul trecut, au fost acordate prin AFM fonduri pentru proiecte verzi de peste 1 miliard de euro. Şi anul acesta vom aloca bani pentru acest tip de investiţii, în care se încadrează proiectele privind energiile regenerabile, programele Rabla şi Casa Verde dar şi cele privind decontaminările de bataluri şi situri, sau proiectele privind prevenirea şi apărarea împotriva inundaţiilor".

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii