Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parcul Natural Bucegi are un Plan de management

ro

24 Feb, 2011 22:51 1098 Marime text

La propunerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 23.02.2011, Hotărârea privind aprobarea Planului de management al Parcului Natural Bucegi.

Planul de Management al Parcului Natural Bucegi constituie documentul oficial prin care se va realiza gospodărirea unitară şi integrală a ariei naturale protejate. În acest document se stabilesc domeniile majore şi obiectivele de management, precum şi un plan de acţiune pe următorii 5 ani urmărindu-se, totodată, prevenirea oricăror activităţi de exploatare sau utilizare intensivă a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare precum şi asigurarea de condiţii pentru activităţile educaţionale, recreative şi de cercetare ştiinţifică. Pe suprafaţa parcului sunt 70 de tipuri de habitate dintre care 23 de importanţă comunitară.

Printre obiective principale ale Planului se numără protecţia peisajului de munte într-un mod durabil armonizând interacţiunea dintre capitalul natural din Parc şi sistemul socio-economic limitrof, conservarea valorii peisagistice a capitalui natural din Parc, a habitatelor/ecosistemelor şi speciilor integrate acestuia, precum şi sprijinirea comunităţilor locale şi a activităţilor tradiţionale pentru dezvoltarea durabilă şi păstrarea specificului socio-cultural, în armonie cu natura pentru redresarea echilibrului ecologic.

De asemenea, Planului de management are ca obiectiv reinventarierea speciilor de floră şi faună şi identificarea şi monitorizarea speciilor aflate pe Lista Roşie. Aceste măsuri vizează conservarea diversităţii specifice şi genetice a populaţiilor de floră şi faună din cadrul Parcului şi menţinerea acesteia la un nivel înalt.

Un alt obiectiv al Planului de management al Parcului Natural Bucegi este şi studiul diversităţii ecosistemice, prin identificarea habitatelor şi a tipurilor de ecosisteme, prin stabilirea limitelor spaţiale şi a stării lor de conservare. Realizarea obiectivului presupune o analiză a diversităţii geologice, paleontologice, geomorfologice, climatice, hidrologice, pedologice şi biologice. Planul de Management al Parcului Natural Bucegi urmăreşte sprijinirea comunităţilor locale şi a activităţilor tradiţionale pentru dezvoltarea durabilă şi păstrarea specificului socio-cultural, în armonie cu natura pentru redresarea echilibrului ecologic dar şi realizarea unui turism adecvat scopului instituirii Parcului Natural Bucegi, predominant ecoturistic, tematic sau agroturistic şi fără exploatări intensive sau care depăşesc toleranţa ecologică a acestuia.

Direcţia de Comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii