Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului László Borbély, şeful delegaţiei României, la Conferinţa Naţiunilor Unite

ro

10 Dec, 2010 17:57 658 Marime text

Participarea ministrului László Borbély, şeful delegaţiei României, la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Cancun: intervenţie în Segmentul la nivel înalt precum şi participarea la reuniuni bilaterale cu SUA, G77, Polonia, Ungaria si Slovacia

„În decembrie 2009, Copenhaga a reprezentat un moment al adevărului, pentru recunoaşterea şi înţelegerea dimensiunii reale a efectelor negative ale schimbărilor climatice. Conferinţa de la Cancun va furniza, sperăm, un sprijin puternic comunităţilor din întreaga lume care trebuie să facă faţă acestei provocări".

Cu această remarcă a deschis ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, intervenţia României în cadrul segmentului la nivel înalt la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP16), de la Cancun (Mexic).

László Borbély a subliniat în intervenţia sa că este nevoie în continuare de un efort de voinţă din partea tuturor părţilor, prin care să se pună bazele unui nou acord global cu valoare juridică, care să urmeze linia Protocolului de la Kyoto. Reperul esenţial al angajamentelor părţilor rămîne limitarea creşterii temperaturii globale la 2°C, şi aceasta va solicita din partea tuturor economiilor majore ale lumii un efort imediat şi mult mai susţinut decât cel promis de actualele angajamente individiuale şi agregate de reducere a emsiilor de gaze cu efect de seră.

Ministrul mediului şi pădurilor a subliniat că, deşi România este afectată în acest moment de efectele crizei economice globale, ţara noastră continuă să susţină fără rabat angajamentele Uniunii Europene legate de susţinerea ţărilor în curs de dezvoltare prin mecanismul de finanţare timpurie (fast start finance). Mecanismul de finantare timpurie („fast start finance") este văzut şi ca o punte foarte importantă pentru câştigarea încrederii reciproce între ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare, în efortul global de minimizare a efectelor schimbărilor climatice.

„În acelaşi timp, soluţia privind un aspect esenţial legat de angajamentele de reducere a emisiilor, cum este reportarea surplusului de Unităţi ale Cantităţii Atribuite, trebuie să ia în considerare toate aspectele: recunoaşterea eforturilor depuse până acum de către Părţi, printre care şi România, pentru respectarea prevederilor şi a ţintelor de reducere sub Protocolul de la Kyoto; o corectă distribuire a acestui efort de reducere între toate Părţile şi o corectă evaluare a consecinţelor economice, financiare şi sociale determinate de efortul de reducere a emisiilor şi de decizia privind reportarea surplusului de Unităţi ale Cantităţii Atribuite (AAU)", a subliniat László Borbély.

Referitor la stadiul negocierilor, cel mai probabil scenariu privind rezultatul Conferinţei de la Cancun constă în adoptarea unor decizii tehnice, de etapă, menite să susţină progresul negocierilor în perspectiva adoptării unui acord global în domeniul schimbărilor climatice pentru perioada post-2012. Rezultatele înregistrate în procesul de negociere nu lasă să se întrevadă progrese relevante la nivelul celor două documente de negociere (LCA şi KP). Se remarcă totuşi progrese pe partea de adaptare, transfer de tehnologie, capacitate instituţională şi finanţare.

Cu toate acestea, obiectivul României, ca de altfel al Uniunii Europene în ansamblu, rămâne încheierea unui acord global cuprinzător în domeniul schimbărilor climatice, pentru perioada post-2012. În caz contrar, eforturile asumate unilateral de UE vor avea un cost mai ridicat din punct de vedere economic şi social şi nu vor avea impactul dorit la nivel global, de limitare a efectelor negative ale schimbărilor climatice.

Conferinţa de la Cancun i-a prilejuit ministrului Mediului şi Pădurilor din România şi un set de întîlniri bilaterale cu oficiali ai SUA, ai grupului G77, ai Poloniei, Ungariei si Slovaciei.

Reuniunile bileterale s-au axat atât pe aspectele de interes comun din domeniul schimbărilor climatice, cât şi pe priorităţile şi oportunităţile de dezvoltare prilejuite de Preşedinţia Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă (CSD19), deţinută în acest moment de ministrul László Borbély.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii