Planul Naţional de Management aferent porţiunii naţionale bazinului hidrografic internaţional al fluviului Dunărea a fost aprobat de Guvern
Planul Naţional de Management aferent porţiunii naţionale bazinului hidrografic internaţional al fluviului
Obligativitatea de aprobare a Planului Naţional de Management aferent porţiunii naţionale bazinului hidrografic internaţional al fluviului Dunărea (PNM) este determinată de prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, care a transpus Directiva Cadru pentru Apă 2000/60/CE.
Planul Naţional de Management care are la bază şi o analiza economică asupra utilizării apei şi tendiţe în evoluţia cerinţelor de apă, conţine: (i) o prezentare generală a bazinelor/spaţiilor hidrografice, (ii) caracterizarea apelor de suprafaţă, şi a apelor subterane, (iii) identificarea presiunilor şi impactului asupra acestora, (iv) identificarea şi cartarea zonelor protejate, (pentru captările de apă destinate potabilizării; protecţia speciilor acvatice importante din punct de vedere economic; zone destinate pentru protecția habitatelor și speciilor unde menținerea sau îmbunătățirea stării apei este un factor important, zone sensibile la nutrienţi; zone vulnerabile la nitraţi; zone pentru îmbăiere), (v) stabilirea obiectivelor de mediu pentru corpurile de apă subterană şi de suprafaţă, având în vedere caracterizările realizate şi identificarea presiunilor şi impactului (vi) stabilirea programelor de măsuri pentru atingerea obiectivelor de mediu, respectiv "starea bună a apelor" până în anul 2015.
PNM a fost elaborat de Administraţia Naţională "Apele Române" în perioada 2004-2009. Pe parcursul elaborării acestuia, la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române" au avut loc campanii de informare şi de consultare, privind problemele importante de gospodărire a apelor identificate la nivelul bazinelor/spaţiilor hidrografice. La procesul de consultare au participat: reprezentanţi ai autorităţii publice centrale, ai autorităţilor publice locale şi judeţene (Instituţii ale Prefectului, Primării, Consilii Judeţene), ai instituţiilor descentralizate judeţene (Direcţii pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Agenţii de Sănătate Publică, Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţii de Protecţia Mediului), ai principalilor poluatori, operatorilor de apă, ONG-urilor, universităţilor, etc.
Pe parcursul anului 2010, PNM a fost supus procedurii de evaluare strategică de mediu, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, fiind emis avizul de mediu în luna octombrie 2010.
După aprobarea prin HG, PNM va fi transmis Comisiei Europene, în acest fel România îndeplinindu-şi obligaţia de raportare privind publicarea planurilor de management la nivelul bazinelor hidrografice.
Directia de Comunicare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp