Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizari privind licitatia organizata de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului

ro

25 Nov, 2009 18:51 890 Marime text

25.11.2009

INFORMARE DE PRESĂ

            În ultimele două zile în presa scrisă au aparut o serie de articole privind licitaţia organizată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, materiale ce conţin, în opinia noastră, informaţii inexacte şi tendenţioase cu privire la subiectul prezentat. De aceea, Ministerul Mediului vine cu următoarele precizări:

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a organizat o licitaţie publică în vederea atribuirii contractului de achiziţie „Implementarea Sistemului Integrat de Mediu”, scopul acestui sistem fiind gestionarea, prelucrarea şi analiza unitară a tuturor informaţiilor din domeniul protecţiei mediului.

Sistemul Integrat de Mediu reprezintă un conglomerat de servicii, echipamente şi subsisteme informatice, implementate astfel încât să permită Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului obţinerea de informaţii corecte asupra activităţilor de mediu precum şi posibilitatea gestionării şi previzionării problemelor care apar. Dorim să subliniem faptul că această investiţie a fost aprobată încă din anul 2006 prin HG nr.572/2006, act normativ prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici ai investiţiei.

După cum se ştie deja, instituţiile de mediu din România au obligaţii de raportare către Comisia Europeană pe toate directivele europene din domeniul protecţiei mediului. Este obligatoriu ca prelucrarea şi transmiterea datelor la nivel european să se facă în sistem electronic, sistem în absenţa căruia România ar putea fi pusă în imposibilitatea de a-şi respecta angajamentele de raportare a obligaţiilor de mediu. Este cunoscut faptul că, nerespectarea angajamentelor şi a ţintelor asumate de un stat membru duce la declanşarea procedurii de infrigement împotriva acelui stat. Procedura de infrigment reprezintă mecanismul prin care Comisia Europeana poate penaliza un stat membru, dacă acesta nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate în urma negocierilor de aderare. Cazul respectivei ţări ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE) şi se decide aplicarea unor sancţiuni. Acestea pot fi de câteva sute de mii de euro pe zi sau chiar mai mari. Art. 228 din Tratatul privind constituirea Comunităţii Europene (TCE) prevede că, în cazul în care un Stat Membru nu a respectat o hotărâre   pronunţată de Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE), Comisia  Europeană are posibilitatea de a solicita acesteia să condamne Statul Membru respectiv la plata unei amenzi sau a unor penalităţi.

Modalitatea de achiziţie a acestui sistem respectă în totalitate prevederile legislaţiei româneşti în ceea ce priveşte atribuirea contractelor de achiziţie publică. ( O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile şi completările ulterioare;  H.G. nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică din O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare;O.U.G. nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi de implementare a unor măsuri financiar-fiscale, cu modificările şi completările ulterioare; H.G. nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare)

        Procedura de achiziţie selectată este Licitaţie restransă – accelerată.  În conformitate cu prevederile art. 83 alin. (2) - (3) din O.U.G. nr. 34/2006 si a Ordinului presedintelui A.N.R.M.A.P. nr. 51/2009 privind accelerarea procedurilor de licitaţie restrânsă şi negociere cu publicare prealabilă a unui anunţ de participare, accelerarea procedurii de licitaţie restransă se justifică deoarece, ţinând cont de natura excepţională a situaţiei economice actuale care se reflectă şi pe piaţa IT&C, accelerarea implementarii proiectului va avea un impact pozitiv asupra mediului economic.

Faptul că anumite publicaţii doresc ca prin aceste articole să aducă prejudicii de imagine Ministrului interimar al Mediului, este evident, informaţia fiind denaturată încă din primele rânduri ale articolelor. Faptul că nu „Elena Udrea, ministrul interimar al Mediului, organizează licitaţia pentru achiziţionarea unui sistem IT de 20 de milioane de eruo” aşa cum prezintă unele publicaţii ci Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, respectând toate prevederile legislative actuale în ceea ce priveşte achiziţiile publice, nu demonstrează decât lipsa de profesionalism a autorilor articolelor dar şi o dezinformare voită având ca scop unic denigrarea imaginii Ministrului interimar al Mediului.

Direcţia Comunicare şi Organizare                                                                                                       

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii