Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul muzeu al deşeurilor din Europa la Bucureşti

ro

24 Nov, 2010 16:58 769 Marime text

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a inaugurat marţi, 23 noiembrie 2010, primul muzeu din Europa dedicat problematicii deşeurilor. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) şi scopul acestuia se subsumează campaniei de conştientizare a pericolului pe care deşeurile îl reprezintă pentru mediu.

După momentul tăierii panglicii de la intrarea în muzeu, László Borbély a declarat: "Este primul muzeu din Europa dedicat în exclusivitate deşeurilor şi, prin impactul pe care acesta deja văd că îl are asupra publicului, sper ca atitudinea noastră faţă de această problemă să se schimbe substanţial. Văd aici foarte mulţi copii care învaţă să păstreze mediul curat şi care mâine vor fi adulţi. Mai mult decît atât, am văzut cazuri în care copiii îşi atenţionau părinţii să nu mai arunce mucul de la ţigară pe jos, sau să pună ambalajul de la pachetul de biscuiţi la coşul de gunoi".

Ilie Teodor Brie, Preşedintele CEDD, a făcut, împreună cu László Borbély, turul muzeului, parcurgând un traseu simbolic al deşeurilor. Pe acest traseu se regăsesc toate tipurile de deşeuri şi elementele de management implicate în gestiunea acestora: ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), DEEE-uri (deşeuri electrice, electronice, electromenajere), deşeuri biodegradabile, deşeuri periculoase, servicii de salubritate, co-incinerare, demolări, colectare selectivă, reutilizare şi reciclare, chiar şi un Trabant vechi, sugestiv pentru programul Rabla.

Referitor la problemele globale de mediu, László Borbély a precizat că una din cele mai importante priorităţi ale guvernelor, la nivelul întregii planete, este mediul. "Secolul 21 ori va fi al mediului, ori nu va fi deloc. Trebuie să determinăm guvernele să aloce mai mulţi bani problemelor de mediu iar marile companii să devină din ce în ce în ce mai verzi. Desigur, costurile implementării economiei verzi sunt considerabile, însă câştigul pe termen lung este însăşi existenţa planetei noastre. Chiar înainte de Summitul de la Cancun, din decembrie anul acesta, trebuie să ne punem de acord în această privinţă, altfel întâlnirile de acest gen rămân doar simple formalisme".

Muzeul Deşeurilor este deschis la AFI Palace Cotroceni, etajul 1, în zona dedicată copiilor, desupra magazinului Real, iar accesul va fi gratuit, 7 zile din 7, între orele 12.00-22.00.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii