Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul “Dezvoltarea pietelor ecologice emergente din Romania - EcoEmerge”

ro

15 Jun, 2009 20:27 1461 Marime text

15.06.2009

COMUNICAT DE PRESĂ

Privind lansarea proiectului
“Dezvoltarea pieţelor ecologice emergente din România - EcoEmerge”

Ministerul Mediului în parteneriat cu Ministerul Norvegian al Mediului, Camera de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti, Agenţia Managerială pentru Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic a demarat proiectul “Dezvoltarea pieţelor ecologice emergente din România - EcoEmerge”. 

Proiectul, în valoare de 1.919.083 euro, este finanţat prin Programul de Cooperare Bilaterală cu Norvegia (85%) şi prin cofinanţarea partenerilor naţionali.

Scopul acestui proiect este de a crea un cadru integrat pentru dezvoltarea pieţelor ecologice din România, îmbunătăţind legătura dintre eco-inovare (prin producţie durabilă) şi achiziţii (consum durabil).
Având în vedere că aceste două politici (cea privind eco-tehnologiile şi cea referitoare la achiziţiile ecologice) sunt orientate spre producţia şi, respectiv, consumul durabil, proiectul va conţine două componente majore: o componentă - EcoTechnoNet - va aborda eco-inovarea în sectorul privat şi utilizarea tehnologiilor de mediu, iar cealaltă - Green Procura- se va concentra asupra eco-inovării în sectorul public, prin eco-achiziţii.

Activităţile proiectului se vor desfăşura până în aprilie 2011. În domeniul eco-inovării acestea vor viza evaluarea pieţei româneşti pentru tehnologii de mediu şi identificarea de metode şi instrumente de dezvoltare a acesteia, precum și realizarea unei platforme naţionale cu interfaţă web pentru informare şi transfer tehnologic).
În ceea ce priveşte achiziţiile publice ecologice, prin acest proiect se urmăreşte informarea a cel puţin 200 producători, distribuitori şi a comunităţii ştiinţifice cu privire la criteriile ecologice pentru produse, servicii şi lucrări, precum şi instruirea a 400 achizitori publici cu privire la achiziţiile ecologice;
 
De asemenea, proiectul are în vedere organizarea a opt evenimente de diseminare la nivel regional a practicilor şi tehnologiilor inovative cu impact redus asupra mediului inclusiv instruirea organizațiilor participante în domeniul înregistrării EMAS (Schema comunitară de Eco-Management şi Audit) şi eco-etichetării produselor şi serviciilor.

Implementarea cu succes a acestui proiect va duce la creşterea interesului pentru produse şi servicii ecologice atât din partea administraţiei publice, cât şi din partea consumatorilor, stimulând astfel piaţa pentru tehnologii ecologice şi implicit producţia “curată” în România.

Ministerul Mediului şi-a asumat rolul de catalizator în orientarea către modele durabile de producţie şi consum, exemplul acestui proiect aratând că soluţia finanţării externe pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm este una perfect posibilă, diminuând astfel presiunea asupra bugetului de stat.

Contact:
Cătălin Cornea, manager public
Unitatea de Politici Publice, Ministerul Mediului
Telefon: 021 312 55 07
E-mail: catalin.cornea@mmediu.ro

Direcţia Comunicare şi Organizare a Ministerului Mediului

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii