România a predat Norvegiei preşedinţia Biroului Părţilor la Protocolul UNECE/WHO- EURO privind apa şi sănătatea
România a predat Norvegiei preşedinţia Biroului Părţilor la Protocolul UNECE/WHO- EURO privind apa şi sănătateaReprezentanţi din 34 de state europene, atât membrii
cât şi non-membrii ai Protocolului, s-au întâlnit pentru a analiza
progresul în asigurarea
unei ape cât mai curate şi a unei salubrizări mai bune pentru cât mai
mulţi oameni, în special în vremuri de criză economică.
Protocolul privind apa şi sănătatea este primul acord internaţional care vizează protejarea sănătăţii umane şi a bunăstării prin optimizarea managementului apei şi prevenirea, controlul şi reducerea bolilor legate de calitatea apei. Protocolul a intrat în vigoare în anul 2005 şi a fost ratificat de 24 de ţări din întreaga regiune pan-europeană.
La deschiderea reuniunii, au participat, pe lângă miniştrii László Borbély şi Attila Cseke, şi Ragnhild Mathisen, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii din Norvegia, Dr. Srdan Matic, Coordonator în domeniul mediului şi al sănătăţii (Biroul regional OMS pentru Europa), Andrey Vasilyev- Secretar Executiv adjunct al UNECE dar şi alţi reprezentanţi din 34 de state europene.
"Ne întâlnim la Bucureşti, la aproape trei ani de la prima reuniune a Părţilor care a avut loc la Geneva, în cursul lunii ianuarie 2007 şi la 11 ani de la semnarea Protocolului la Londra în 1999. Mă alătur celor care spun că Protocolul este un instrument juridic unic, inovativ şi provocator fiindcă reuneşte două domenii complementare: mediul şi sănătatea. Nu putem vorbi de sănătate fără un mediu curat. Este o provocare pentru mine, dar mai ales pentru România, ca politicile naţionale din cele două domenii să nu rămână doar pe hârtie, ci să reuşim să le implementăm şi să avem rezultate concrete . Este evident că asigurarea apei, calitativ şi cantitativ, este o cerinţă de bază a unui mediu sănătos şi a unei populaţii sănătoase" a declarat ministrul László Borbély.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a prezentat priorităţile Ministerului Mediului şi Pădurilor, asumate în cadrul Programului de guvernare şi în alte documente strategice precum Planul Naţional de Dezvoltare şi Programul Operaţional Sectorial Mediu, printre acestea numărându-se îmbunătăţirea infrastructurii de mediu, respectiv crearea de sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare, sisteme integrate de gestionare a deşeurilor, reabilitarea terenurilor poluate dar şi sisteme de apărare împotriva dezastrelor naturale.
"Pentru finantarea investiţiilor necesare sunt utilizate surse din Programul Operaţional Sectorial Mediu, şi aş dori să menţionez că pentru axa prioritară 1 - Extinderea şi modernizarea sistemelor de apa potabilă şi apă uzată - sunt alocate circa 3 miliarde de Euro, incluzând cofinanţarea naţională. Această sumă reprezintă peste 50% din fondurile alocate acestui program. În plus se finanţează investitii din Fondul de mediu, care dispune de un buget de peste 1 miliard de Euro, dar şi din bugetul naţional şi bugetele locale",a subliniat László Borbély.
În cadrul reuniunii, Părţile vor raporta pentru prima dată toate aspectele legate de apă şi sănătate. Vor trece în revistă progresul în atingerea ţintelor naţionale şi vor face planuri pentru provocările pe care le au în faţă. În plus, participanţii vor discuta o varietate de aspecte abordate în ultimii trei ani, inclusiv ratificarea şi implementarea protocolului, dezvoltarea strategiilor integrate pentru apă şi sănătate, provocările specifice asigurării cu apă la scală mică şi accesul la informare şi participare publică în cadrul Protocolului.
"Sper ca rezultatele reuniunii să confirme angajamentul asumat prin semnarea Protocolului şi, totodată, să consolideze poziţia Protocolului ca instrument juridic care contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii" a încheiat ministrul Mediului şi Pădurilor.
După sesiunea de deschidere a lucrărilor reuniuniunii Părţilor la Protocolul privind apa şi sănătatea ministrul László Borbély a avut o întâlnire bilaterală cu delegaţia UNECE condusă de dl Andrey Vasilzev, Secretar Executiv adjunct al acestei organizaţii, discuţia fiind axată pe atribuţiile donorilor în cadrul acestui Protocol. În acest context Andrey Vasilyev a subliniat că „viziunea şi expertiza, atât a României, ca ţară ce a deţinut Preşedinţia Protocolului, cât şi a ministrului László Borbély se vor confirma în acţiunile viitoare, dedicarea continuă, atât la nivel politic dar şi financiar fiind semnificativă."
Reuniunea, ce se desfăşoară în perioada 23-25 noiembrie, este organizată de UNECE şi Biroul regional al OMS pentru Europa, care asigură secretariatul Protocolului, şi este găzduită de Ministerul Mediului din România.
DIRECŢIA DE COMUNICARE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp