Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania reprezinta o piata in dezvoltare, cu un real potential pentru investitiile in domeniul energiei regenerabile

ro

11 May, 2010 14:33 870 Marime text

Direcţia de Comunicare
10.05.2010
                                  
INFORMARE DE PRESĂ

România reprezintă o piaţă în dezvoltare, cu un real potenţial pentru investiţiile în domeniul energiei regenerabile

Ministrul Mediului şi Pădurilor László Borbély s-a întalnit luni, 10 mai cu E.S. Irmeli MUSTONEN – Ambasadorul Finlandei şi cu Marco PRIBILLA – adjunct al Şefului de Misiune. Din delegaţia finlandeză au mai făcut parte şi reprezentanţi ai Finpro (Biroul Comercial care funcţionează în cadrul Ambasadei). Discuţiile s-au axat pe problematica tehnologiilor curate în România, domeniul forestier, absorbţia fondurilor europene dar şi aspecte privind piaţa certificatelor verzi şi finanţarea proiectelor de mediu.
“Întâlnirea de astăzi are ca scop schimbul de informaţii privind problematica mediului, planul de acţiuni pentru acest sector şi tehnologiile verzi”, a menţionat E.S. Irmeli MUSTONEN – Ambasadorul Finlandei.
“Finlanda şi România au avut mereu o bună colaborare şi avem de învăţat din experienţa finlandeză în ceea ce priveşte protecţia mediului, în special în aspectele legate de tehnologiile de mediu. Trebuie să găsim modalităţi de a investi mai mult în economia verde. În acest moment, prin Fondul de Mediu avem 500 de milioane  de euro pe care putem să  îi cheltuim pentru proiecte de mediu, în special pentru înlocuirea autovehiculelor vechi. Prin programul gestionat de Ministerul Mediului şi Pădurilor prin AFM vor fi eliminate peste 150 000 de rable, fondurile alocate fiind de 180 milioane de euro. În al doilea rând avem Programul Casa Verde ce are ca scop înlocuirea sistemelor de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană şi dorim să relansăm acest program în luna iunie a acestui an”, a încheiat ministrul László Borbély.
În ceea ce priveste absorbţia fondurilor europene Ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat faptul că, până la sfârşitul anului, scopul primordial al instituţiei este de a atrage aproximativ 2,5 milioane de euro,  însă suma necesară pentru îndeplinirea tuturor angajamentelor de mediu se ridică la 1 miliard de Euro.
În încheierea discuţiilor ministrul Mediului si Pădurilor a propus încheierea unui memorandum de colaborare între cele doua state, în domeniul protecţiei mediului, propunere acceptată de partea finlandeză.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii