Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România şi Ungaria coordonează managementul riscurilor de mediu din Strategia UE pentru Regiunea Dunării

ro

10 Feb, 2011 23:30 651 Marime text
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László BORBÉLY, a anunţat astăzi, în cadrul conferinţei de presă, că România şi Ungaria coordonează domeniul prioritar 5 al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Anunţul oficial a fost făcut de comisarul regional al Comisiei Europene, dl. Johannes Hahn, în data de 3 februarie, în Ungaria.

După un lobby foarte puternic pe care l-am făcut împreună cu Ungaria, am reuşit să obţinem coordonarea acestui domeniu prioritar. Pe lângă acest domeniu, care ţine de Ministerul Mediului şi Pădurilor, România va mai coordona încă două domenii care se leagă de alte ministere", a declarat ministrul László BORBÉLY.

Strategia are 11 domenii prioritare, iar România coordonează împreună cu Ungaria, domeniul prioritar 5 managementul riscurilor de mediu. De asemenea, impreună cu Austria, coordonează domeniul 1a - navigabilitatea pe râurile interioare , iar cu Bulgaria - promovarea culturii şi a turismului .

"Pentru a stabili de comun acord responsabilităţile care revin României şi Ungariei în ceea ce priveşte coordonarea domeniului prioritar 5, colegii din minister sunt astăzi şi mânie în Ungaria. Ministerul Mediului şi Pădurilor a transmis deja un proiect de Plan de Acţiune, experţilor din Ministerul Dezvoltării Rurale din Ungaria. Este necesar să stabilim un portofoliu coerent de proiecte prioritare şi să definim, într-un cadru integrat şi comun, modalitatea în care vom utiliza instrumentele financiare existente. Sunt convins că, dacă vom avea o concepţie în ceea ce priveşte proiectele care trebuie realizate, vom putea obţine bani mai mulţi de la Uniunea Europeană, începând din 2014 ", a mai spus ministrul Mediului şi Pădurilor.

În cadrul conferinţei de presă, ministrul Mediului şi Pădurilor a reiterat importanţa pe care o are pentru România faptul că deţine, pentru un an, preşedinţia celei de-a 19 sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă (CSD 19), mai 2010 +mai 2011.

"În calitate de preşedinte al acestei comisii, în luna martie, îmi voi asuma responsabilitatea asupra documentului de negociere ce reprezintă baza de dezbateri şi discuţii până la debutul lucrărilor vor avea loc la începutul lunii mai, la New York, când vor fi agreate decizii extrem de importante. Este vorba de decizii finale cu privire la politicile globale în domeniul celor cinci grupuri tematice: chimicale, minerit, transport, managementul deşeurilor, cadrul pe 10 ani al programelor privind consumul şi producţia durabile, decizii rezultate în urma unui amplu proces de negociere cu statele membre ONU, care are loc în această perioadă", a subliniat ministrul László BORBÉLY.

Direcţia de Comunicare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii