Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Statele membre UE trebuie sã aibã un punct de vedere comun pe tema schimbãrilor climatice”

ro

17 Jan, 2010 18:57 664 Marime text

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a participat în perioada 15-17 ianuarie a.c., la reuniunea Consiliului Informal de Mediu al Uniunii Europene de la Sevilla, Spania.

La întalnire au participat miniştrii mediului din Statele Membre ale UE, iar principalele teme abordate au fost:

- Schimbările climatice - rolul societăţii civile şi analiza rezultatelor Conferinţei de la Copenhaga privind schimbările climatice,

- Guvernarea de mediu şi cooperarea tehnologică.

Reuniunea a avut trei sesiuni de lucru, iar tema primei sesiuni a fost legată de rolul crucial pe care îl are societatea civilă în privinţa schimbărilor climatice. Toţi ministrii au spus că este foarte important să existe o colaborare eficientă între ONG-uri şi industrie, iar UE trebuie să aibă o singură voce pe tema schimbărilor climatice. ONG-urile au insistat ca UE să facă demersuri radicale pentru a atinge obiectivul de a reduce, până în anul 2020, cu 30% nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, faţă de nivelul anului 1990.

În primele două sesiuni de lucru, pe langă ministri UE, au participat miniştri din ţările candidate (Croaţia, Turcia) alte state (Norvegia, Elveţia) reprezentanţii industriei, ONG-urilor, confederaţiei sindicale din Spania şi ai Agenţiei Europene de Mediu.

În cadrul acestei sesiuni, ministrul László Borbély a subliniat că politicile UE trebuie corelate atât la nivel naţional, cât şi la nivel global, la nivelul Uniunii Europene. „O să avem un an greu, UE trebuie să ia decizii pe tema schimbărilor climatice şi trebuie să gasească o soluţie viabilă de a apropia opiniile diferite pe care le au ONG-urile, mediul de afaceri, sectorul industrial şi cel energetic în principiu. Statele membre UE trebuie să aibă un punct de vedere comun pe tema schimbărilor climatice", a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Sesiunea a doua a avut ca temă guvernarea şi cooperarea tehnologică, iar discuţiile au vizat necesitatea reformei guvernamentale şi importanţa guvernării la nivel internaţional.

Subiectul principal al celei de a treia sesiuni a fost evaluarea rezultatului Conferinţei de la Copenhaga. În intervenţia sa, ministrul László Borbély a subliniat importanţa definirii clare a viitoarei strategii, precum si măsurile pe termen scurt, ce trebuie luate. „Este importantă comparabilitatea ţintei UE cu ţintele şi acţiunile altor parteneri internaţional relevanţi. Nu în ultimul rând, este imperios necesară asocierea a cât mai multor state la Acordul de la Copenhaga, pentru continuarea negocierilor unui acord global obligatoriu din punct de vedere juridic", a precizat ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély.

DIRECŢIA DE COMUNICARE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii