Vizită oficială a ministrului Mediului şi Pădurilor în Ungaria
Vizită oficială a ministrului Mediului şi Pădurilor în UngariaÎn cadrul discuţiei cu secretarul de stat Nemeth Zsolt, cei doi oficiali au discutat despre prioritățile privind protecția mediului pe care le au celor două țări pentru perioada în care Ungaria va deține președinția Uniunii Europene, despre Strategia Uniunii Europene privind regiunea Dunării, dar și despre ședința comună de guvern româno-ungară programată pentru luna februarie 2011. Ministrul László Borbély a informat că, în perioada în care Ungaria va deţine preşedinţia UE, există posibilitatea ca mai mulţi experţi români, pe toate domeniile, să fie prezenţi la Budapesta.
Legat de accidentele ecologice ministrul László Borbély a propus „realizarea unei comisii mixte care să se ocupe strict de acest tip de probleme. Aceste comisii vor urma să realizeze analize, atât pentru UE cât şi pentru cele două state".De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a precizat că „ este necesară crearea unui fond la nivelul Uniunii Europene pentru înlăturarea efectelor produse de astfel de accidente ecologice. Totodată, este necesară reanaliyarea mecanismului de intervenție în asemenea situații, la nivelul UE".
În cadrul întâlnirii cu Fazekas Sandor, ministrul Dezvoltării Rurale din Ungaria, László Borbély a discutat despre candidatura comună a României şi Ungariei în cadrul Strategiei Uniunii Europene privind Dunărea pentru coordonarea funcţionării ariei prioritare Managementul riscurilor de mediu.
În acest context, ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat că „am transmis o scrisoare domnului Johannes Hahn, comisar european pentru politică regională prin care l-am informat asupra angajamentului României de a-şi asuma, împreună cu Ungaria, coordonarea ariei prioritare 5 privind managementul riscurilor de mediu. Considerăm că această prioritate este una foarte importantă întrucât fără un management corespunzător al riscurilor este periclitată orice dezvoltare a regiunii".
De asemenea, ministrul László Borbély a menționat că „Strategia Uniunii Europene privind regiunea Dunării va reprezenta principalul instrument pentru realizarea unei coeziuni economice şi sociale a acestei regiuni. Dorim să utilizăm această strategie pentru a promova priorităţile naţionale şi regionale legate de protecţia mediului".
În cadrul întâlnirii, cei doi miniștri au convenit să fie înființată o subcomisie privind siturile contaminate pentru astfel încât să existe o colaborare și pe aceste probleme între specialiștii români și cei din Ungaria.
Printre subiectele abordate de cei doi miniştrii au mai fost şi propunerile privind crearea unui Institut Comun de Cercetare pentru Bazinul Râului Tisa, Proiectul de Dezvoltare Interregionala pentru Sudul Tisei (STIRD) dar şi Administrarea comună a Parcurilor Naţionale Cefa şi Körös-Maros Naţional.
Direcţia de Comunicare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp