Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:12 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Formare in domeniul achizitiilor publice ecologice

ro

26 May, 2010 23:31 2301 Marime text

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) în parteneriat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a organizat miercuri, 26 mai, ora 11.00 prima întâlnire a Reţelei Achizitorilor Publici din administraţia publică centrală ce a avut loc la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, sala ZODIAC. Evenimentul marchează demararea etapei a II-a a proiectului „Promovarea achiziţiilor publice ecologice prin crearea unui cadru favorabil pentru instruirea achizitorilor publici" cod SMIS 1203.

„Proiectul este unul de pionierat în domeniul achiziţiilor publice", a declarat Mircea-Ioan Cotoşman, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, prezent la deschiderea acestui eveniment. „Acest tip de achiziţii reprezintă o provocare cu atât mai mult cu cât autorităţile contractante sunt responsabile de obţinerea celui mai bun raport calitate-preţ. De aceea, trebuie găsit un echilibru între costuri şi dorinţa de a introduce factorii de mediu în astfel de licitaţii. Trebuie să recunoaştem că trăim într-o civilizaţie a costurilor", a adăugat secretarul de stat Mircea-Ioan Cotoşman.

„Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici este un partener pe care se poate baza orice instituţie din România", a declarat Andras Szakal, preşedintele Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. „Vrem un corp profesionist de achizitori publici, care să aibă grijă ca banii publici să fie cheltuiţi cît mai rentabil şi transparent, mai ales în această perioadă de criză", a precizat Andras Szakal.

În cadrul evenimentului s-au abordat teme precum impactul achiziţiilor ecologice asupra mediului şi a dezvoltării durabile dar şi cadrul legislativ naţional şi european în domeniu. De asemenea, au fost prezentate activităţile planificate pentru perioada următoare precum şi programele de formare profesională în domeniul achiziţiilor publice ecologice şi formare de formatori de care vor beneficia funcţionarii din administraţia publică centrală.

Prezentul proiect, derulat de Ministerul Mediului şi Padurilor în parteneriat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 803.460,87 lei, din care 682.941,74 lei reprezentând 85% este cofinanţat de către Comisia Europeană, diferenţa de 120.519,13 lei (15%) fiind acoperită de către Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de conştientizare a impactului favorabil asupra mediului înconjurător a achiziţiilor ecologice prin formarea de formatori la nivelul administraţiei publice centrale şi diseminarea de instrumente, metode şi bune practici în domeniu.

Scopul acestui proiect este de a îmbunătăţi capacitatea formatorilor şi a managerilor de formare din admistraţia publică centrală în domeniul achiziţiilor publice ecologice prin: analizarea şi actualizarea manualelor de achiziţii publice, pregătirea formatorilor şi a personalului cu atribuţii în domeniu, crearea unei reţele de achizitori publici care să se implice activ în promovarea achiziţiilor publice ecologice.

Grupul ţintă este format din funcţionari din administraţia publică centrală cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice precum şi formatorii în domeniul achiziţiilor publice din cadrul ANRMAP şi ANFP.

În vederea atingerii obiectivelor propuse, proiectul a fost structurat pe următoarele tipuri de activităţi derulate timp de 15 luni, în Bucureşti:

- Elaborarea unei analize diagnostic privind considerarea aspectelor ecologice în documentaţiile de atribuire pentru administraţia publică centrală

- Crearea unei reţele a achizitorilor publici formată din specialişti în achiziţii publice de la nivelul administraţiei publice centrale. Organizarea a 4 grupuri de lucru a achizitorilor publici în vederea schimbului de experienţă şi bune practici

- Conceperea ghidului privind achiziţiile publice ecologice; includerea informatiilor privind achiziţiile publice ecologice în manualul folosit de ANAF în formarea continuă a personalului din administraţia publică în domeniul achiziţiilor publice

- Instruirea achizitorilor publici in domeniul achiziţiilor publice ecologice precum si pregatirea lor ca formatori în domeniu

- Organizarea unei conferinţe privind achiziţiile publice ecologice la care vor participa stakeholderi nationali şi internaţionali interesaţi

În urma derulării activităţilor se urmăreşte înregistrarea următoarelor rezultate:

- 40 de achizitori publici formaţi şi certificaţi în domeniul achiziţiilor publice ecologice

- 1 reţea a achizitorilor publici din administraţia publică centrală

- 4 grupuri de lucru ale achizitorilor publici din administraţia publică centrală în vederea schimbului de experienţă şi bune practici

- 1 analiză-diagnostic, privind considerarea aspectelor ecologice în documentaţiile de atribuire a achiziţiilor publice

- 1 manual de achiziţii publice ecologice,

- 1 conferinţă naţională pe tema importanţei achiziţiilor publice ecologice

Proiectul de faţă este gândit ca o primă etapă, urmat de o a doua, care va consta în instruirea personalului din departamentele de achiziţii publice a tuturor autorităţilor publice centrale. Rolul acestei prime etape este de „aşeza fundaţia" în sensul dezvoltării de manuale şi a asigurării unui număr suficient de formatori, care să poată să instruiască mai departe un număr mult mai mare de cursanţi.

Prin acest proiect România se alătură eforturilor întreprinse la nivel european, unde se promovează în mod susţinut conceptul de achiziţii publice verzi în rândul statelor membre, sectorul public având o putere semnificativă de cumpărare şi putând orienta piaţa spre furnizarea de produse şi servicii ecologice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii