Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:39 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EDUCATIA “LA PURTATOR” – INVESTITIA CEA MAI DURABILA A MINORITARILOR ROMI

ro

09 Apr, 2009 00:00 1832 Marime text

EDUCAŢIA “LA PURTATOR” – INVESTIŢIA CEA MAI DURABILĂ A MINORITARILOR ROMI

Bucureşti, 8 Aprilie 2009 – Alianţa Civică a Romilor din România celebrează Ziua Internaţionala a Romilor – sărbătoarea emancipării naţiunii rome printr-o dezbatere la Centrul Cultural American din Bucureşti, dezbatere centrată pe paralela dintre mişcarea civică de emancipare a afro-americanilor şi cea a romilor din România.

Sub egida Deceniului de Incluziune a Romilor 2005-2015, dezbaterea a fost organizată în colaborare cu Uniunea Naţională a Studenţilor din România şi National Democratic Institute for International Affairs şi a beneficiat de sprijinul Centrului Cultural American şi al Ambasadei SUA în România.

Cu ocazia acestui eveniment a fost prezentat mesajul înregistrat al Secretarului de Stat al SUA, dna Hillary Clinton, care a declarat că, „în ciuda progreselor seminificative din ultimii zece ani, mulţi romi trăiesc şi acum la periferia societăţii. Ei continuă să se confrunte cu elaborarea profilelor delictuale pe criterii etnice, violenţă, discriminare şi alte încălcări ale drepturilor omului. În prea multe cazuri, romii nu au documente de identitate sau certificate de cetăţenie, ceea ce le blochează accesul la vot, servicii sociale, la educaţie sau chiar accesul pe piaţa muncii, care le-ar permite să aibă o contribuţie mai activă în ţările care trăiesc.”

Dezbaterea, moderată de prof. Cristian Pîrvulescu, Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice al SNSPA din Bucureşti, a adus în discuţie teme sensibile, dar atât de prezente în societatea noastră, cum ar fi prejudecăţile rasiale prezente în cele mai intime colţuri ale relaţiilor interpersonale din familiile noastre, atunci când vine vorba de căsătoriile inter-rasiale, spre exemplu; ipocrizia la nivel de limbaj a aşa-zişilor liberali în gândire, internalizarea stigmei de către minoritarii etnici şi prejudecăţile rasiale adânc înrădăcinate în societatea noastră care, adesea nu este pregătită să ţină pasul cu dezvoltarea indivizilor etc.

Cu aceeaşi ocazie, directorul Alianţei Civice a Romilor din România, dl. Iulian Stoian, a adresat îndemnul pentru „etnicii romi de investi în educaţie, o investiţie durabilă şi mai valoroasă decât cocoşeii de aur, atât de valorizaţi de bunicii noştri. Dar acest îndemn nu este unul într-o singură direcţie, este necesar ca şi societatea românească – eficient îndoctrinată şi neexpusă la diversitate în timpul celor 50 de ani de comunism – trebuie să grăbească adaptarea la practicile democratice şi să internalizeze valorile europene. Nu în ultimul rând, sistemul de educaţie din România trebuie să facă eforturi fantastice pentru a deveni mai incluziv, mai prietenos pentru diferenţă – fie ea etnică sau de altă natură. Cel mai adesea, rasismul se învaţă în sânul familiei, şi rasismul găseşte un teren fertil într-o şcoală pentru care interculturalitatea şi multicultualismul sunt doar termeni dintr-un dicţionar prăfuit.”

Detalii de contact:
Emanuela Marin, Coordonatoare proiecte
Email: office@acrr.ro,
Tel: 075 45 75 268

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii