Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:38 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

130 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNI 18.11.2008

ro

18 Nov, 2008 00:00 1074 Marime text
130 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA

Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia în colaborare cu: Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Administrative a Universităţii „Ovidius" Constanţa, Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Biblioteca Municipală Mangalia, Colegiul Economic Mangalia, Şcoala Generală nr. 1 Mangalia şi Şcoala cu clasele I-VIII Dulceşti organizeaza joi, 20 noiembrie a.c., începând cu ora 09.00, în sala de expoziţie a muzeului din Şos. Constanţei, nr. 23, Mangalia, manifestarea culturală: 130 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA.

În deschidere, dr. Sorin Marcel Colesniuc, cercetător ştiinţific la Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia, va vorbi despre importanţa acestui moment din istoria României şi va menţiona principalele decizii politice care au dus la unirea Dobrogei cu România. În cadrul discursului va preciza că evenimentul se înscrie în seria manifestărilor culturale dedicate împlinirii a 130 de ani de când, în urma hotărârilor Congresului de pace de la Berlin, din iulie 1878, marile puteri europene au acceptat ca teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră, străvechi pământ românesc, să revină la patria mamă.

Despre cum s-au comportat românii din Dobrogea în urmă cu 130 de ani şi despre personalităţile dobrogene care s-au implicat în preluarea administrativă a noului teritoriu de către statul român va face scurte referiri dr. Stoica Lascu,  conferenţiar universitar la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Administrative a Universităţii „Ovidius" Constanţa şi preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.

Un reprezentant al Bibliotecii Municipale Mangalia va prezenta cărţile pe care le deţine biblioteca din localitate, lucrări din care, cei interesaţi, pot afla informaţii despre unirea de la 1878.

Elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonaţi de prof. Ibolya Negoiţă, împreună cu elevii Şcolii nr. 1 Mangalia, îndrumaţi de prof. Florin Pădureanu şi elevii Şcolii cu clasele I-VIII Dulceşti, coordonaţi de prof. Magdalena Colesniuc, vor prezenta scurte comunicări având ca temă actul istoric din toamna anului 1878

Sunt invitaţi la manifestare toţi cei interesaţi de istoria Dobrogei şi în special elevii şcolilor şi liceelor din Magalia

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii