Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:12 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

9 Mai - Ziua Independentei de stat a Romaniei, Ziua Victoriei si Ziua Europei - 06.05.2009

ro

06 May, 2009 15:45 6661 Marime text

Muzeul de Arheologie                                               
CALLATIS  Mangalia
Şos. Constanţei, nr. 23
Tel/Fax: 0241.753580
E-mail: muzeul_callatis@yahoo.com
   
9 MAI - ZIUA INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMÂNIEI, ZIUA VICTORIEI ŞI ZIUA EUROPEI

COMUNICAT DE PRESĂ

 Muzeul de Arheologie “Callatis” Mangalia, cu sprijinul Primăriei Municipiului Mangalia, organizează vineri, 8 mai 2009, începând cu ora 10.00, în sala de expoziţie a muzeului callatian, manifestarea cultural-ştiinţifică intitulată: “9 MAI – ZIUA INDEPENDENŢEI DE STAT A ROMÂNIEI, ZIUA VICTORIEI ŞI ZIUA EUROPEI”.
În deschiderea evenimentului, directorul Muzeului de Arheologie “Callatis” Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc, va prezenta semnificaţiile simbolice ale acestor zile: “Ziua de 9 mai are o triplă semnificaţie pentru români. În ziua de 9 mai 1877, ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, în plenul Parlamentului, în numele guvernului, că România doreşte să rupă legăturile cu Turcia. Ca urmare, Parlamentul a votat, în aceeaşi zi, o moţiune prin care a fost proclamata independenţa de stat a României. Un alt moment important în istorie este ziua de 9 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiţionate. Această zi a fost desemnată Ziua Victoriei şi ziua sfârşitului celui de-al doilea război mondial în Europa. În sfârşit, ziua de 9 mai 1950 reprezintă ziua în care ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, rosteşte celebrul discurs prin care propune planul ce va sta la baza Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, precursoarea Uniunii Europene de astăzi. Consiliul European întrunit la Milano, în anul 1985, a hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei.”
În continuare, bibliotecarul Felicia Răguşilă va vorbi despre cărţile din Biblioteca Municipală Mangalia, unde toţi cei interesaţi pot afla informaţii despre cele trei momente importante din istoria României şi din istoria universală.
Pentru partea a doua a manifestării cultural-ştiinţifice, profesorii, învăţătorii şi elevii instituţiilor de învăţământ din Mangalia şi Dulceşti au pregătit câteva momente literar-artistice, printre aceştia fiind: prof. Ibolya Negoiţă, prof. Constantin Ştefanescu şi elevii de la Colegiul Economic Mangalia; director dr. Mihai Ionescu, institutor Alina Alexandru şi elevii de la Şcoala nr. 3 Mangalia; director adjunct Agigheldi Turchian, înv. Elena Popa şi elevii Şcolii nr. 1 Mangalia; prof. Sanda Pădureanu, înv. Maria Neculăeş, înv. Georgeta Lungu şi elevii Liceului Teoretic “Callatis” Mangalia; prof. Magdalena Colesniuc şi elevii Şcolii cu clasele I-VIII Dulceşti.
Sunt invitaţi la manifestare reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai instituţiilor de cultură şi învăţământ din Mangalia, precum şi toţi cei pasionaţi de istorie.

Data: 05.05. 2009
Cercetător ştiinţific
Dr. Sorin Marcel COLESNIUC
Tel: 0722.696299
E-mail& ID: sorinmarcelcolesniuc@yahoo.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii