90 DE ANI DE LA MAREA UNIRE A ROMÂNILOR 26.11.2008
90 DE ANI DE LA MAREA UNIRE A ROMÂNILOR 26.11.2008Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia, cu sprijinul Primăriei Mangalia, în colaborare cu 12 instituţii de cultură şi educaţie din localitate şi din judeţul Constanţa, organizează joi, 27 noiembrie a.c., începând cu ora 10.00, în sala de expoziţie a muzeului din şos. Constanţei, nr. 23, Mangalia, manifestarea culturală: 90 DE ANI DE LA MAREA UNIRE A ROMÂNILOR.
În prima parte a manifestării, specialişti în domeniul istoriei vor susţine comunicări legate de actul Marii Uniri a românilor, din ziua de 1 Decembrie 1918, printre aceştia fiind: dr. Stoica Lascu - conferenţiar universitar la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius" Constanţa şi preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, drd. Costin Scurtu - director al Filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional, dr. Olimpiu Manuel Glodarenco - director al Muzeului Marinei Române, dr. Lavinia Dumitraşcu - muzeograf la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Felicia Răguşilă - bibliotecar la Biblioteca Municipală Mangalia şi dr. Sorin Marcel Colesniuc - cercetător ştiinţific la Muzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia,
În partea a doua a manifestării, elevii Colegiului Economic Mangalia, coordonaţi de prof. Ibolya Negoiţă, împreună cu elevii Şcolii generale nr. 3 Mangalia, îndrumaţi de director dr. Mihai Ionescu, elevii Şcolii generale nr. 1 Mangalia, însoţiţi de prof. Florin Pădureanu, elevii Şcolii cu clasele I-VIII Dulceşti, coordonaţi de prof. Magdalena Colesniuc şi înv. Carmen Rusnaciuc şi elevii Liceului Teoretic „Callatis" Mangalia, coordonaţi de înv. Georgeta Lungu şi înv. Maria Neculăeş vor prezenta un program literar-artistic având ca teme: Marea Unire a românilor de la 1 Decembrie 1918 şi Ziua Naţională a României.
In deschidere, dr. Sorin Marcel Colesniuc, va menţiona: Se împlinesc 90 de ani de la Marea Unire a românilor, motiv pentru care era firesc ca şi Muzeul „Callatis" să marcheze acest important eveniment din istoria României şi ne bucurăm că un număr de 12 instituţii de cultură şi educaţie au răspuns invitaţiei noastre. Marea Unire a românilor, înfăptuită în ziua de 1 Decembrie 1918, reprezintă poate cea mai frumoasă pagină din istoria noastră: ziua când s-a realizat idealul naţional. Din acest considerent, Ziua de 1 Decembrie a devenit, după evenimentele din decembrie 1989, sărbătoarea naţională a României.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp