92 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania si ziua Mondiala a Teatrului
92 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania si ziua Mondiala a TeatruluiMuzeul de Arheologie „Callatis" Mangalia şi Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu: Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Constanţa, Clubul Artelor „Solteris" din Mangalia, Teatrul „Thaliamar" din Mangalia şi Colegiul Economic Mangalia, au organizat vineri, 26 martie 2010, ora 11.30, la sediul muzeului callatian, activitatea cultural-ştiinţifică intitulată: 27 MARTIE 2010 - 92 DE ANI DE LA UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA ŞI ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI.
În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări: „Anul 1918 reprezintă, pentru români, anul desăvârşirii unităţii naţionale. Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, reprezintă un moment important din istoria noastră, de care avem datoria să ne amintim.
Mişcarea de eliberare naţională a românilor dintre Prut şi Nistru se intensificase ca urmare a Revoluţiei ruse din februarie 1917 şi a căderii Ţarismului. Românii cereau drepturi cetăţeneşti şi naţionale, învăţământ cu grafie latină în limba română şi slujbă religioasă în limba română.
În toamna anului 1917 s-a întrunit Congresul Soldaţilor Moldoveni, care a ales Sfatul Ţării. Acesta era alcătuit din reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor, confesiunilor şi orientărilor politice, ai asociaţiilor profesionale şi culturale. În decembrie 1917, Sfatul Ţării a adoptat o Declaraţie prin care era proclamată Republica Democratică Moldovenească, iar în ianuarie 1918 a fost proclamată, cu unanimitate de voturi, independenţa Republicii Moldoveneşti. Următorul pas a fost cel din 27 martie 1918, cînd Sfatul Ţării a adoptat Hotărârea de unire cu România.
Unirea Basarabiei cu România a stimulat lupta de eliberare a românilor din Bucovina şi Transilvania, teritorii aflate încă sub dominaţie străină. Ca urmare, în toamna anului 1918, la 28 noiembrie, Bucovina s-a unit şi ea cu România, iar în ziua de 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, Marea Adunare Naţională a votat unirea Transilvaniei cu România. Se împlinea, astfel, visul de veacuri al românilor, acela de a trăi într-un stat naţional, unitar şi independent."
Muzeograf Liliana Vioiu a prezentat o comunicre în care a făcut referire la evenimentele care au avut ca rezultat Unirea din 27 martie 1918. De asemenea, a dat citire actului istoric al Rezoluţiei de Unire, prin care Sfatul Ţării hotăra „În numele poporului Basarabiei ... unirea cu mama sa, România".
A urmat poetul şi scriitorul Marius Robert Dincă, membru al Clubului Artelor „Solteris" din Mangalia, care a recitat câteva poezii dedicate celor două evenimente sărbătorite la muzeul callatian.
Ziua de 27 martie este însă, începând cu anul 1961, şi Ziua Mondială a Teatrului, motiv pentru care Teatrul „Thaliamar" a vrut să marcheze, şi la Mangalia, această importantă zi pentru comunitatea teatrală internaţională.
Prin urmare, pentru a sărbători Ziua Mondială a Teatrului, dar şi Unirea Basarabiei cu România, regizorul Aura Stuparu împreună cu elevii: Andrei Macovei, Alexandra Pitorac şi grupul teatral al clasei a X-a C de la Colegiul Economic Mangalia au pregătit un fragment istoric din piesa „Al. Lăpuşneanu", scrisă de Mihai Eminescu. Într-o altă distribuţie, piesa, interpretată anul trecut la Festivalul Naţional Mihai Eminescu de la Bucureşti, a luat locul III.
Au fost prezenţi la muzeu ceţăţeni din Mangalia interesaţi de istoria românilor şi, în special, elevi din instituţiile de învăţământ, cei mai mulţi fiind cei de la Colegiului Economic Mangalia.
Data: 26.03.2010
Persoană de contact:
Cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel COLESNIUC
E-mail& ID: sorinmarcelcolesniuc@yahoo.com
Tel: 0722.696299
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp