Expoziția temporară BUCOVINA TRADIȚIONALĂ a avut parte de un vernisaj de mare succes
Expoziția temporară BUCOVINA TRADIȚIONALĂ a avut parte de un vernisaj de mare succes
În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre ideea acestui proiect, în care sunt prezentate valorile materiale și spirituale ale Bucovinei. În continuare a subliniat sprijinul obținut din partea primarului Cristian Radu pentru organizarea expoziției și a amintit despre susținerea de care a dat dovadă edilul Mangaliei, care a mers de mai multe ori la București pentru a susține proiectele muzeului.
Invitat să adreseze câteva cuvinte participanților, primarul Cristian Radu a declarat: „Este un eveniment important în cadrul căruia atât locuitorii Mangaliei, dar şi turiştii prezenţi pe litoral au ocazia de a admira obiecte şi elemente de artă populară dintr-o zonă a ţării care s-a remarcat de-a lungul timpului prin tradiţii şi obiceiuri emblematice pentru ţara noastră".
În continuare, muzeograf Violeta Enea, şef Serviciu Etnografie din cadrul Muzeului Bucovinei din Suceava, a prezentat obiectele bucovinene expuse în vitrinele muzeului callatian și a vorbit despre cum au fost confecționate și ce rol au ele în gospodăriile din Bucovina.
"Ne-am bucurat de un număr foarte mare de participanți la vernisaj printre care, alături de domnul primar, au mai fost prezenți: consilieri locali, comandantul Garnizoanei Mangalia - comandor Vasile Chirilă, directorul Muzeului Marinei Române - dr. Olimpiu Glodarenco, directorul Muzeului Banatului din Timișoara - dr. Dan Ciubotaru, directorul Cercului Militar Mangalia - Liana Naum, directorul Casei de Cultură din Mangalia - Viorel Chiurtu, directorul Clubului Artelor Solteris - Emilia Dabu, directorul Școlii nr. 3 Mangalia - dr. Mihai Ionescu, precum și alți slujitori ai culturii dobrogene printre aceștia fiind: specialiști în istorie navală și istorie contemporană de la Muzeul Marinei Române - dr. Andreea Croitoru și dr. Florin Stan, mai mulți artiști din Clubul Solteris, dr. Andrei Opaiț, prof. Traian Lupu, prof. Ibolya Negoiță, colegele de la Biblioteca Municipală și Biblioteca Franceză și așa mai departe. De asemenea, la vernisaj au mai fost prezenți vizitatori din Bucovina - elevi și profesori - care se aflau întâmplător într-o excursie la Mangalia. Sunt convins că în zilele următoarele vizitatorii noștri vor fi tot mai mulți. Spun aceasta deoarece chiar din zilele în care noi aranjam expoziția, vizitatorii s-au arătat foarte interesați de obiectele inedite pregătite pentru expunere", a precizat dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Data: 26.08.2012
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp