Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inaugurarea noii expoziţii permanente a Muzeului Callatis

ro

24 May, 2011 23:18 1730 Marime text
Miercuri, 25 mai 2011, ora 12.00, la Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, va fi inaugurată noua expoziție permanentă de artefacte: neolitice, grecești, elenistice, romane și romano-bizantine. Timp de câteva săptămâni instituția a fost închisă pentru lucrări de reparații și reorganizarea expoziției de bază.

Cu această ocazie, primarul Mihai Claudiu Tusac a declarat: "Pe lângă lucrările de reparații, expoziția de bază a fost îmbogățită cu noi obiecte din depozit, dar și cu noi artefacte restaurate și conservate de specialiștii instituției. Îi așteptăm pe toți locuitorii Mangaliei, dar și pe turiștii aflați în sudul litoralului românesc, să vină și să vadă expoziția permanentă a muzeului într-o nouă prezentare. În perioada următoare va fi reluată și seria activităților cultural-științifice, ce au ca scop atragerea către muzeu și a altor categorii de vizitatori, exceptându-i pe cei pasionați de istorie."

Directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări: "Necesitatea schimbării și modernizării expoziției permanente a muzeului callatian era evidentă, însă nu dispuneam de fonduri financiare. Expoziția de bază a muzeului era neschimbată de ani buni. Unele dintre exponate erau așezate pe polițele deformate ale unor rafturi vechi din fier, vopsite cu negru, la fel ca într-un depozit. Alte exponate se aflau în vitrine instabile, gata în orice moment să se prăbușească. Cu toate eforturile noastre, din ultimul timp, de a mări numărul de vizitatori, aceștia erau tot mai puțini. Au fost situații când anumiți cetățeni ne-au întrebat, din ușa muzeului, dacă s-a mai schimbat ceva în expoziție și, cum expoziția era aceeași de ani de zile, nu mai aveau motive să ne viziteze.

Prilejul modernizării expoziției permanente și demarării unor lucrări de reparații s-a ivit anul trecut, când un colectiv de cercetători științifici ai muzeului nostru, printre care m-am numărat și eu, alături de dr. Ion Pâslaru și dr. Mihai Ionescu, a participat la lucrările de cercetare arheologică preventivă pe autostrada Arad - Timișoara. Împreună am finalizat cercetările arheologice pe trei dintre cele 14 situri descoperite pe tonsonul de autostradă menționat. Cu banii pe care i-am obținut pentru muzeu, ne-am propus să demarăm lucrările de reparații a spațiului expozițional și modernizarea expoziției permanente. Din nefericire, pe timpul iernii, a trebuit să plătim facturile instituției la încălzire, curent electric etc, iar suma de bani câștigată pe șantierele arheologice din Banat s-a redus. Singura soluție a fost să apelăm la dl. primar Mihai Claudiu Tusac, care ne-a acordat sprijinul financiar necesar completării cheltuielilor de care aveam nevoie pentru renovarea muzeului.

Astfel, s-au reparat și stabilizat vitrinele, a fost reparat sistemul de iluminat, s-a zugrăvit spațiul expozițional, pardoseala a fost curățată, rafturile învechite au fost duse în depozit și s-au amenajat noi spații de expunere pentru ca artefactele să fie mai bine puse în valoare. Urmează ca la sfârșitul sezonului estival să începem reparațiile și la renumitul mormânt cu papirus."

Data: 24.05.2011

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii